Spiró György: Kvartett
Írta: Spiró György Rendezte: Vincze János
Bemutató: 1997. szeptember 22. |
Spiró György Kvartett című drámáját 1997-ben ősbemutatóként állítottuk színpadra a Pécsi Harmadik Színházban. A darab egyetlen helyszíne a részletező aprólékossággal megjelenő, apró panel-konyha. Az itt élő házaspár (Vári Éva, Krum Ádám) monoton, tartalmatlan létezését váratlan esemény zavarja meg: egyszer csak betoppan hozzájuk egy idegen, a Vendég (Márton András), aki azt állítja, hogy az Öregnek köszönheti az életét, aki – az ’56-os forradalom után küszöbön álló letartóztatása előtt – még időben figyelmeztette ahhoz, hogy elmenekülhessen. Most, 40 év után, kiábrándultan tér haza az Államokból, drága ajándékokkal meghálálni akarván az Öregnek akkori segítségét.
A betegesen gyanakvó, paranoid Öreg talán az utolsó fanatikus, aki még hisz a kommunizmus egykor lelkesítő, mára azonban nevetségessé váló, bukott ideájában. Árulónak tekinti az egyre értetlenebb Vendéget, s ajtót mutat neki. Egyszerre szánalmas, megrendítő és fenyegető létezése szembenézésre kényszerít egykori önmagunkkal.
A Vendég küzdelme, mellyel megpróbálja kitágítani ezt a szűk horizontú világot, megrendítő, groteszk és hiábavaló. A korlátolt Öreg, a szenilis Feleség, az emberi értékek iránt közömbös, haszonelvű Lányuk (Töreky Zsuzsa) között a Vendégre, bármerre fordul, mindenhonnan halott arcok merednek. Leépült tudatuk devalválódott nyelvet eredményez, melynek nyomán a két világ közt totálissá válik a kommunikációképtelenség.
A Kvartett jellegzetes képe korunknak, kordarab, korszelet – konyhájába mindannyian beköltözhetünk. A darabban Spiró a jelenidejűség drámaiságával operál, szemérmetlenül plagizál. Lop az élettől, a mi lelakott, végsőkig amortizálódott valóságunkból.
Spiró drámája elnyerte az 1997/1998-as évad Legjobb új magyar drámája díjat, az előadás megkapta az 1997. évi Stúdió- és Alternatív Színházi Fesztivál fődíját, 1998-ban az Országos Színházi Találkozón a Legjobb előadás díját. Az ősbemutató idején Koltai Tamás írta az ÉS-ben előadásunk kapcsán: ,,Gyorsan el kellett játszani, mert most aktuális. És ahogy látom, az lesz még sokáig.”
Az előadás 1998-ban meghívást kapott a Magyar Köztársaság képviseletében Romániába (Marosvásárhely, Kézdivásárhely), 1999-ben a Budapesten megtartott Kortárs Drámák Nemzetközi Színházi Fesztiváljára, 2002-ben a Magyar Színházi Napok keretében Finnországba (Helsinki, Lahti) és 7 előadásból álló vendégjáték-sorozatra az Egyesült Államokba és Kanadába

Szereplők:

Öreg: Krum Ádám
Feleség: Vári Éva
Nő: Töreky Zsuzsa
Vendég: Márton András
  • Díszlet: Horgas Péter
  • Jelmez: Tresz Zsuzsa
Pécsi Harmadik Színház