Országos Visszhang is lesz!

A pécsi Tandem Színház egyre többször hallatja hangját a független színházi szférában.  2019-ben alakult színházi alkotók és a civil társadalom szoros együttműködésére épülő kezdeményezésként azzal a céllal, hogy kulturális és közösségi események révén erősítse a párbeszédet és szolidaritást, ráirányítsa a figyelmet olyan tabutémákra, mint a mélyszegénység, a hajléktalanság vagy a függőség. Utóbbi kérdéskörben született meg Visszhang című produkciójuk, mely az alkoholizmust állítja figyelme középpontjába. A betegséget, melyben világelsők vagyunk. Az előadás létrejöttéhez egy általunk beadott sikeres pályázat révén teátrumunk is hozzájárult, így azt a Pécsi Harmadik Színházban mutathatták be tavaly áprilisban. Hamar híre ment az elgondolkodtató produkciónak, amely az Ördögkatlan Fesztiválon is sikert aratott 2022 nyarán. Most pedig országos nyilvánosságot kap, hisz meghívták a monodrámák és stúdiószínházi előadások országos seregszemléjére, így március 24-én láthatja a Visszhangot a tatabányai MOST Fesztivál közönsége is.

Az előadás ötlete a pandémia idején, a színházak kényszerű bezárása alatt született meg. Fábián Gábor írt egy forgatókönyvet, amiből készült egy félórás kisfilm, és kapcsolódott hozzá egy interaktív játék. Az online térben meg is valósult pár alkalommal, s a visszajelzések egyértelműen azt mutatták, hogy rendkívül erős érzelmi hatással van a befogadókra, akik részéről megfogalmazódott az igény a téma továbbgondolására. A film ugyanis csak a férj szemszögét és tipikusnak mondható életeseményeit mutatta be; a téma teljességéhez hiányzott a feleség történetének megismerése. A sokoldalú Khaled-Abdo Szaida, aki színész, fordító, tolmács és dramaturg is egy személyben, Fábián Gábor forgatókönyvéből kiindulva ezt meg is tette, a munkában szakmai konzulensként részt vevő dr. Szemelyácz János addiktológus segítségével.

Fotók: Komlós Attila

A történet főszereplője, Zsolti egy rosszul működő családban felnőtt gyermek, aki a szemünk láttára döbben rá, hogyan bénítja meg életét a saját feldolgozatlan gyermekkora és milyen fájdalmas megküzdeni egy generációkon átívelő, nyomasztóan súlyos traumával. Őt Fábián Gábor formálja meg, a férfi életében fontos nőalakot Bacskó Tünde kelti életre. A tatabányai fesztiválszereplés előtt a pécsi közönség ismét láthatja a Pécsi Harmadik Színházban létrejött produkciót, méghozzá március 21-én 19 órakor a Művészetek és Irodalom Házában, az Eck Teremben.

 

VISSZHANG

Fábián Gábor forgatókönyvéből írta: Khaled-Abdo Szaida

Szereplők:

Fruzsi              BACSKÓ TÜNDE

Zsolt                FÁBIÁN GÁBOR

Koreográfus: Nagy Eszter

Zenei vezető: Kiss András Dávid

Szakmai konzulens, moderátor: dr. Szemelyácz János

Rendezte: Herczeg Adrienn

 

Pécsi Harmadik Színház