Látszatvilágok és családi csetepaték

Anyák és lányok, férj, feleség, szerető, nagyanyus… Hús-vér emberek és már csak a képzeletünkben létező családtagok a szereplői 2023/2024-es évadunk új bemutatóinak. Kortárs drámák ismerős alakjai valamennyien, és – sajnos – a megelevenedő történetekről is tudhatjuk, hogy nem pusztán az élénk írói képzelet szülte azokat. Ám ha közelebbről is szemügyre vesszük a sokszor összegabalyodó szálakat, jó eséllyel rálelünk a fecsegő felszín alatt rejtőző lényegre, az okokra, a következményre, a komikummal együtt megszülető, elgondolkodtató személyes vonatkozásokra. Mert ezek az alkotások tükröt tartanak elénk, s úgy szűrhetjük át magunkon a látottakat, mint prizma a fényt: egyes részleteket felnagyítva, érthetőbbé téve, hogy esélyünk legyen az értelmesebb folytatásra.

Első saját nagyszínpadi bemutatónk Varsányi Anna vígjátéka lesz, melyet Fergeteges komédia, avagy Anyák és lányok címmel állít színpadra Vincze János igazgató. A Jászai-díjas rendező, aki a kortárs drámák országosan elismert műhelyévé tette a Pécsi Harmadik Színházat, ezúttal is a helyzetek mélyére néz, s ebből a fordulatokban gazdag, látszólag színtiszta komédiából is fölfejti annak abszurd rétegét. Így lesz bemutatónk egyszerre szórakoztató és szívbemarkoló, nevettető és katartikus. Az írónő, Varsányi Anna nevével sok helyütt találkozhat a színházkedvelő közönség, hisz rendkívül sokoldalú alkotóról van szó. Anyaszínházán, a Szegedi Nemzeti Színházon kívül Nyíregyházán, Miskolcon, Veresegyházon és Budapesten is nagy sikerrel játsszák a darabjait, emellett mint díszlet- és jelmeztervező is sok helyütt foglalkoztatják, ráadásul dramaturgként, valamint irodalmi művek és librettók fordítójaként jegyzett tevékenysége is jelentős. A mi előadásunkhoz is ő tervezte a díszletet, melyben Fodor Zsóka, Dévényi Ildikó, Farkas B. Szabina és Fischer Norbert kelti életre három generáció hölgy tagjainak (nagymama, lánya és unokája), valamint egy dús izomzatú férfiúnak szövevényes sztoriját. A premier 2023. november 22-én lesz, és másnap, 23-án 19 órakor is ezt játsszuk. Jegyek mindkét időpontra kaphatók!

Fotónk az olvasópróbán készült

Saját esendőségünkre ismerhetünk rá Tasnádi István: Kartonpapa című drámájában, melyet 2023. december 22-én Herczeg Adrienn rendezésében mutatunk be. A József Attila-díjas író alkotását – az 2018-as ősbemutatót követően – több teátrum is műsorára tűzte, egészen különböző felfogásban, de mindig érvényes gondolatisággal, s úgy véljük, a mi színházunk arculatát meghatározó alkotások sorába is tökéletesen beleillik. „Nem lehet hova hátrálni a valóság egyre meredekebb abszurditása elől, a túlzás mint dramaturgiai eszköz, a mindennapi életünk része lett… E társadalmi tablóban nagyjából elfogulatlan képet akartam mutatni arról a szellemi közegről, amiben élünk” – mondta művéről az író egyik interjújában.

Darabja egy abszurd családdráma, mely az intim kapcsolatok bonyolult természetét érzékletesen rajzolja meg. Pszichológusok által is sokrétűen vizsgált téma az emberi lélek ama mélyen gyökerező igénye, hogy egy magánál erősebb, vagy magasabb rendűnek vélt tekintélyszemélynek igyekezzen megfelelni, akár annak elvesztése után is. Tasnádi művének egyik szereplője épp ily módon roppan bele férje halálába, mert képtelen szembenézni a valósággal és fél önálló, felelősségteljes döntéseket hozni. Viselkedése pedig kihat szűkebb és tágabb környezetének minden tagjára. Vajon miként zajlik egy közös vacsora ott, ahol felszínre törnek a rég elfojtott indulatok, be nem vallott érzések, elhallgatott titkok? Egyre magasabb hőfokon izzó, vitriolos játszmák kereszttüzében hullik szét egy család, s mi nézők az elhangzott mondatokban, az előttünk kitárulkozó figurákban ismerős gondolatokra, személyekre, helyzetekre ismerünk. E humorba bújtatott groteszk, sőt abszurd világ pedig szíven üt: nagy mélységeket tár föl, erős érzelmeket vált ki, s önvizsgálatra sarkall: hányadán is állunk az igazsággal való szembenézésünkkel?!

Az előadásban Bacskó Tündét, László Csabát, Darabont Mikoldot, Kecskés Alexiszt és Szatmári Alízt láthatja közönségünk.

 A felnőtteknek szóló, értékes előadások létrehozása mellett a családok több generációjának figyelmére számító, interaktív produkcióknak is immár évtizedes hagyománya van teátrumunkban. Ezt a sorozatot folytatjuk és bővítjük a 2023/2024-es évadban a „Mesék a varázsbőröndből” – Fogd a kezem, nézd a szemem!című családi előadás műsorra tűzésével.

Tamás Éva, a Pécsi Harmadik Színház produkcióiban folyamatosan foglalkoztatott színművész sokéves tapasztalattal a háta mögött ismét azt vállalja, hogy egy programsorozat erejéig összehozza és közös játékra invitálja a családokat. Új zenés, interaktív előadása játékosan mutatja be a gyermek fejlődését megszületésétől a kamaszkoráig. Az előadás célja, hogy újraélhessük és feldolgozzuk azt a néhány, villámgyorsan lepörgő évet, amíg a család szorosan együtt van, amikor a gyermek beszélni tanul vagy altatókat hallgat; amikor óvodás lesz és nem eszi meg a spenótot; amikor iskolásként bontogatni kezdi szárnyait, s végül nagyobbacskaként elkezd önállósulni, döntéseket hozni és leszakadni a szüleiről. Kreatív, érzelmeket keltő és gondolkodásra ösztönző, s mindenképp a családok és a gyerekek számára közösen feldolgozható, beszélgetésekhez utakat nyitó előadásra készülünk. Társunk lesz a zene, a hangszerek és sok apró kellék, melyek egy-egy életszakaszhoz kötődnek, s ugyanakkor jelkép a bőrönd, hogy milyen pici idő jut ténylegesen a gyermekkorra, s milyen fontos (lenne) megbecsülnünk, s a lehető leggazdagabban együtt töltenünk.

Tamás Éva színész-játékmester ezúttal is dalra fakasztja a nézőket, ugyanis a varázsbőröndöt csak közös erővel tudják kinyitni. A közönségben az anyák anyává, a gyermekek először kicsi babává válnak; ha pedig óvodások ülnek a nézőtéren, akkor a szerepjáték ad lehetőséget a különböző alakok eljátszására. A résztvevőknek lehetőségük lesz elmondaniuk a saját élményeiket, s azokat Tamás Éva vezetésével el is játszhatják. Korábbi nagy sikerű, ugyancsak interaktív gyermekelőadásaink tapasztalatára építve, itt is az a célunk, hogy ne csak a gyerekek, de a szülők, nagyszülők gátlásait is feloldjuk az önfeledt játékban, és örömmel bújjanak jelmezekbe, szerepekbe, s játsszanak együtt 4-8 év közötti gyermekeikkel, unokáikkal. Az előadást Bogárdi Aliz rendezte, Tamás Éva színművész-játékmesterhez zenész alkotótársul pedig ezúttal Schulteisz Gábor és Tóth Álmos szegődött.

A bemutató 2023. szeptember 17-én délelőtt 10 órakor lesz. Jegyek még kaphatók rá!

Pécsi Harmadik Színház