top of page

CSIRKEFEJ

író: Spiró György

Rendező: Vincze János

csirkefej04 (Egyedi).jpg

SZEREPLŐK

 

BACSKÓ Tünde, TATAI Gergő, LÁSZLÓ Csaba, TAMÁS Éva, a Jászai-díjas BÁNKY Gábor, FRANK Ildikó, FISCHER Norbert, GÖTZ Attila, BERA Márk, HOLLÓSI Orsolya, SOMOGYI Bianka és ZENGŐ Ágnes.

Egy külvárosi udvar. Négy ajtó, mögöttük megrendítő sorsok. A párhuzamosok itt találkoznak. Keményen, nagyon keményen. „Napjainkban is széles az a tábor, aki így él! Sőt, egyre többen lesznek ilyen segédmunkások és értelmiségiek, önhibájukból egyedül élő nők és elvált férfiak. Ez a Spiró-mű sokkal aktuálisabb, mint valaha” – írta CSIRKEFEJ előadásunkról szóló kritikájában Mészáros B. Endre a Dunántúli Napló hasábjain. Előadásunk a Kritikusok Díjának jelöltjei között volt 2023-ban nemcsak a legjobb független színházi előadás kategóriában, hanem Bacskó Tünde és László Csaba kimagasló színészi teljesítménye okán is.

Teátrumunk 1988-ban, a Vincze János által rendezett Csirkefej revelatív előadásával alapozta meg máig ható országos hírnevét és elismertségét; ettől számítjuk a Pécsi Harmadik Színház megszületését. Spiró drámája megdöbbentő erővel mutatja föl azt, ami társadalmunkban az eldurvult érintkezési viszonyok mögött van: a lélektelenséget, a magányt, az öntudathiányt, a szeretetéhséget; az emberi lét hiánybetegségeit. Vincze János ezért állította színpadra 34 év után ismét, ezúttal Bacskó Tünde, László Csaba és Tatai Gergő főszereplésével.

Csirkefej másodszor a Harmadikban

 

Bő három évtizeddel ezelőtt, a Vincze János által rendezett Csirkefej revelatív erejű színrevitelével alapozta meg igazán máig ható országos hírnevét és elismertségét a Pécsi Harmadik Színház; ettől a bemutatótól számítják a teátrum megszületését.

 

Spiró György és a Pécsi Harmadik Színház kapcsolata 1988-ban, a Csirkefej című dráma bemutatásával kezdődött, s az elmúlt évtizedekben Vincze János és színháza számára az egyik legfontosabb szakmai kötelékké vált. A Kossuth-díjas író két művének ősbemutatóját bízta a Jászai-díjas rendezőre: a Kvartettét 1997-ben, a Szappanoperáét 1999-ben. Előbbivel elnyerték az 1997. évi Stúdió- és Alternatív Színházi Fesztivál Fődíját és az 1998-as Országos Színházi Találkozó Legjobb előadás díját. A produkció 234 előadást ért meg. Magyarország képviseletében részt vettek vele a Kortárs Magyar Drámák Bemutatósorozatán Helsinkiben és Lahtiban, továbbá vendégjáték-sorozaton Erdélyben, az Egyesült Államokban és Kanadában. A Szappanopera meghívást kapott 2000-ben az Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába, 2001-ben pedig Bukarestben a Magyar Színházi Napokon játszották. Ezeket követte két, ugyancsak sikeres bemutató: Spiró György Prah című drámáját 2007-ben, a Príma környéket 2013-ban állította színpadra Vincze János.

 

Spiró Györgyöt mint a közérzetek és közállapotok krónikását, a tönkrement és tönkrevert társadalom, a morális válság, a brutalizált kultúra, a romlási folyamat rögzítőjét emlegetik gyakorta. A Csirkefej megdöbbentő erővel mutatja föl azt, ami társadalmunkban az eldurvult érintkezési viszonyok mögött van: a lélektelenséget, a magányt, az öntudathiányt, a szeretetéhséget; az emberi lét hiánybetegségeit. Ezért tűzik műsorukra 34 év elteltével ismét a Pécsi Harmadik Színházban, ezúttal is Vincze János rendezésében. A főbb szerepeket játszó Bacskó Tünde, Tatai Gergő és László Csaba, továbbá Tamás Éva, a Jászai-díjas Bánky Gábor, Frank Ildikó, Fischer Norbert, Götz Attila, Bera Márk, Hollósi Orsolya, Somogyi Bianka és Zengő Ágnes látható az előadásban.

Sajtó megjelenések:

Mészáros B. Endre, 2022

https://www.bama.hu/helyi-kultura/2022/12/kozel-negy-evtizednyi-erlelestol-meg-kemenyebb-lett-a-csirkefej

 

Kovács Bálint, 2023

https://hvg.hu/elet/20230227_spiro_gyorgy_csirkefej_pecsi_harmadik_szinhaz_kritika_vincze_janos

 

Cseh Andrea Izabella, 2022

https://izaszinhazbanjart.hu/2022-december/item/660-spiro-gyorgy-csirkefej-pecsi-harmadik-szinhaz

 

Jelenkor online (P. Müller Péter)

https://www.jelenkor.net/visszhang/2715/a-badogtekno-planetai

 

Revizor (Hornok Máté)

https://revizoronline.com/hu/cikk/10037/spiro-gyorgy-csirkefej-pecsi-harmadik-szinhaz

 

Szabad Pécs (Balogh Robert)

https://szabadpecs.hu/2022/12/csirkefej-a-pecsi-harmadikban-mint-nyalcseppek-a-beszed-levegojehez/

Art7.hu, Bóta Gábor írása

https://art7.hu/szinhaz/a-csirkefej-vendegjateka-az-orszagos-szinhazi-talalkozon/

ONLINE JEGY VÁSÁRLÁS:

JEGYPÉNZTÁR NYITVATARTÁSA:
H-CS 10:00-18:00, valamint
előadás kezdete előtt egy órával

JEGYINFORMÁCIÓ:
+36 30 336 1560

© 2024 By Pécsi Harmadik Színház. Minden jog fenntartva! A műsorváltozás jogát fenntartjuk! A honlapon található valamennyi információ a Pécsi Harmadik Színház tulajdonát képezi.

bottom of page