Bányavirág: szenvedély és groteszk humor

Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának első darabja, a Bányavirág nem a nosztalgikus-idilli Erdély-képet erősíti, hanem fájdalmasan groteszk humorral és erős öniróniával tárja elénk a székely kapuk mögötti világot.

Az évadban utoljára május 23-án, kedden este 7 órakor látható színházunkban az immár tizedik (!) évada műsoron lévő Bányavirág előadás. A Vincze János rendezésében bemutatott keserű komédiában László Csaba, Bánky Gábor, Tamás Éva, Németh János és Bacskó Tünde nyújt emlékezetes alakítást. Játékukról a kritikusok is elismerően szóltak, Sándor L. Istvánnak az Ellenfény című szaklapban megfogalmazott véleménye szerint ,,A korábbi előadások egyikét sem mozgatta az a dühös, tehetetlen indulat, ami itt folyton előtör a szereplőkből… Úgy tűnik, hogy Vincze János rendezőt egyáltalán nem az erdélyi tematika érdekelte, olyan történetet állított színpadra, amely Erdélyben éppúgy lejátszódhat, mint egy magyarországi faluban, amelyet a nincstelenség, a kilátástalanság ural”.

 

Székely Csaba drámája a maga sajátos, fekete humorával keményen megmutatja az emberi sorsok torokszorító reménytelenségét, de azt is érzékelteti, hogy minden nyomorúság és kilátástalanság ellenére, minden szenvedésen és tragédián túl a szereplők közt létezik valami összetartozásféle, valami nehezen megfogalmazható emberség. Ő maga így vall darabjáról: ,,A szerencsétlen sorsok és a sok lemondás ellenére a Bányavirág nem egy komor darab. A fekete humor erőteljes jelenléte segít nekünk megfelelő távolságból szemlélni azt, amiben élünk. Segít felébredni abból a keserű álomból, amibe a szereplők belepusztulnak.”

 Fotók: Tóth László

Belépők a pénztárunkban (Hajnóczy u. 41.) hétfőtől csütörtökig 10-18 óra között vásárolhatók, de elérhetők honlapunkon (www.pecsiharmadikszinhaz.hu) és a Jegy.hu oldalon keresztül is. Jegyfoglalás a pénztár nyitvatartási idejében a 30/336-1560-as számon lehetséges.

Pécsi Harmadik Színház