Díjhalmozó Karnyóné előadás jön!

Csatlakozván a 2023-as esztendő legjelentősebb világszínházi eseményéhez, a húsvéttól Szent Iván-éjig Magyarországon zajló X. Színházi Olimpiához, április 18-án és 19-én este 8 órakor az Aradi Kamaraszínháznak a Szegedi Pinceszínházzal közösen Tapasztó Ernő rendezésében Csokonai tündérbohózatából létrehozott Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című produkcióját láthatja kedves közönségünk. 

Ez az új, formabontó Karnyóné produkció sodró lendületű, abszurd, élőszereplős bábjátékként eleveníti meg Csokonai több mint 220 éves alkotását, az első magyar tündérbohózatot, melyben az eredeti dalszövegek egy Bach-menüett dallamaira szólalnak meg, élőzenei kísérettel. Az összhatáshoz nagymértékben hozzájárul Szvatek Péter fiókos, trükkös, a sok-sok gyertya révén ravatalt is megidéző dobozdíszlete, ami többszörös keretet ad a játéknak. Varsányi Anna fehér arcfestéssel és molyette parókákkal súlyosbított rongyos rokokó és tépett kortárs jelmezeinek képét jó időre elraktározza a nézői emlékezet.

A boltos pult észrevétlenül bábparavánná válik, a csak deréktól felfelé látható szereplők hetykén a fiókos fal elé hajított aprócska rongylábai sokadik alkalommal is megnevettetnek. Mintha csak jó kedélyű halottak másztak volna elő sírgödreikből, hogy még utoljára eljátsszák nekünk, mi is vezetett mostani állapotukig: Csokonai delikát zombigyűjteménye azonban nem félelmet, hanem hangos nevetést gerjeszt. A markáns látványvilághoz ugyanis szélsőséges, eltúlzott gesztusok, vicces ismétlések, két kézzel szórt verbális poénok járulnak: érezni, hogy a játszók a millió ötletet önmagukból bányászták elő, ahogy az is szemet szúr, mennyire élvezik ezeknek a merészen elrajzolt, kevés mélységet tartalmazó karaktereknek a megjelenítését. Színes, szélesvásznú, harsány vásári bábkomédia ez a legjavából, rizsporral bőségesen megszórva.

Mit tehet egy öregecske kereskedőné, ha évek óta nem hallott az ura felől? Vígan fogadhatja a kérők hadát, mint afféle vagyonos özvegy! Karnyónénak két úriember is teszi a szépet: s míg az asszony a szerencsejátékos Lipittlottyot szereti, a furfangos Lipptopp mindent megtesz, hogy vetélytársát félreállítsa. Ám hiába eped az özvegy, mindkét úr a vagyonára pályázik, amelynek megszerzéséért semmilyen eszköztől sem riadnak vissza, legyen szó megtévesztésről, Boris szobalány kegyeinek elnyeréséről, vagy éppen gyilkosságról. A szálak ki- és összebogozásából Karnyóné Samu fia, és Lázár deák, a boltos legény is alaposan kiveszi a részét, s a történet végén talán egy-két váratlan vendég is betoppan…

  Fotók: Menyhárt Luca

Az újszerű produkció sikerét szakmai elismerések sora is jelzi: a 27. Nagybányai ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon Tapasztó Ernő a legjobb rendezés, Gerner Csaba a legjobb férfialakítás díját nyerte el, ugyanő a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválján a legjobb férfi mellékszereplő, Éder Enikő a legjobb női mellékszereplő díját kapta. E produkciónak ítélték a 12. Soltis Lajos Országos Színházi Találkozó fődíját is.

Az előadások időpontja:

2023. április 18-án 20.00 Örkény bérlet

2023. április 19-én 20.00 Déry bérlet

MINDKÉT ELŐADÁSRA JEGYEK IS VÁSÁROLHATÓK pénztárunkban (Hajnóczy u. 41.) hétfőtől csütörtökig 10-14 óráig, továbbá honlapunk Jegyvásárlás menüpontján, illetve a Jegy.hu oldalon keresztül is. Foglalás a 30/336-1560-as számon lehetséges.

Szereplők:

Karnyó, egy idős kalmár        Varga Bálint

Karnyóné, a felesége              Kancsár Orsolya

Samu, fiuk, ki bolondos         Éder Enikő

Boris, szobaleány                   Kálmán Zsófia

Lázár, boltos legény               Gerner Csaba

Lipptopp, szeleburdi              Balog József

Lipittlotty, szeleburdi            Gulyás Hermann Sándor

A tündér                                 Tapasztó Ernő

Díszlet: Szvatek Péter

Jelmez: Varsányi Anna

Rendezőasszisztens: Hadas-Gábor Zsófia

Rendező: Tapasztó Ernő

A vendégjáték a X. Színházi Olimpia támogatásával valósul meg.

Pécsi Harmadik Színház