Schwajda György – A szent család
Írta: Schwajda György Rendezte: Vincze János Jászai-díjas
Az 1985-ben napvilágot látott mű több mint három évtized múltán is húsbavágóan időszerű, és ennek a nagyszerű drámának a főszerepében tér vissza teátrumunkba minden idők egyik legkedveltebb pécsi színésznője, a Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész, Vári Éva, akinek rangos díjakkal elismert alakításai máig élénken élnek közönségünk emlékezetében. A Pécsi Harmadik Színházban Füst Milán, Örkény István és Spiró György sokrétű figuráit formálta már meg elementáris erővel a Boldogtalanok Húbernéjától a Tóték Mariskáján és a Macskajáték Orbánnéján át a Kvartett Feleség szerepéig.
Most Schwajda főhőseként egy szeretetre éhes, esendő öregasszonyt kelt életre, aki nemcsak kiszolgáltatott és szerencsétlen teremtés, de egy szörnyeteg is: pokollá teszi a környezete életét, pletykál és intrikál. Négy gyereket nevelt föl, és egyedül maradva foggal-körömmel harcol a szeretetükért. Hamis eszközökkel próbál vélt vagy valós igazáért küzdeni, de nem rosszaságból teszi mindezt, hanem azért, mert a kisszerű gonoszkodás elszórakoztatja. A lánya és a fiai sem rosszindulatból, szívtelenségből, hálátlanságból hanyagolják el, hanem mert más lett az életritmusuk, életformájuk, gondolkodásmódjuk. Szülő és gyermek közül egyik sem különb a másiknál. A körülmények, amelyek között az Anya él, a manipulációi, az ,,ellenfelek” és ő maga is olyan kisszerűek, hogy minden erőfeszítése komikumba fullad. Ettől válik a darab olyan abszurd komédiává, amelynek a mélyéről egy ember tragédiája süt át.
Schwajda György az a drámaíró, aki leginkább megfogadta Örkény István tanácsát, hogy az abszurdot nem kiagyalni kell, hanem föllelni az életben. Ábrázolásmódjának alapja, hogy minden, amit leír, alapjában véve valóságos, csakhogy ezt az abszurditásig fokozza – ebben a történetben is. A Vincze János rendezte előadás olyan szimultán mérkőzéshez hasonlít, amelyben a főszereplő mindig más ellenfelekkel mérkőzik. A szülőkhöz, a gyerekekhez, a többi emberhez fűződő viszonyaink tartalmára kérdez rá, és e viszonyainkat kell önmagunkban percről percre tisztáznunk.

Az előadás időtartama 90 perc szünet nélkül | Jegyár: 2000 Ft

A fénykép feltöltés alatt
 

Szereplők:

Az anya: Vári Éva Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész
A nagyfiam: Németh János
A kisfiam: Bánky Gábor Jászai-díjas
A kislányom: Tamás Éva
Öcsi: Götz Attila
Mariska: Füsti Molnár Éva Jászai-díjas
Szászné: Bacskó Tünde
A nyomozó: László Csaba
A fiú: Tatai Gergő
    • tér: Vata Emil, Vincze János
    • jelmez: Hammer Edit
    • a rendező munkatársa: Tatai Gergő
    • technikai munkatársak: Adonics Attila, Kolonics Gábor, Ludvig Gábor, Mátrai Klára
  •  
Galériák

Tóth László fényképei az előadásról:

tovább a galériába

Kritikák, interjúk

Iza színházban járt: A repülés boldogsága, avagy Uránvárosban áll egy színház
Cseh Andrea Izabella kritikája

 

bővebben …

Hetedhéthatár: Szeretni jaj, de nehéz – de nem ezt az előadást
Kecskés Gabriella kritikája

 

bővebben …

Új Dunántúli Napló: A szent család: egy csodás darab, ami évekig mehet

Mészáros B. Endre kritikája

 

bővebben …

Az a baj, hogy élek

Cseh Andrea Izabella kritikája

 

bővebben …

Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia  támogatta.
 

 

Pécsi Harmadik Színház