Visszhangzunk az Ördögkatlanon is!

Ars poeticánk szerint a színházunk arculatát meghatározó előadások attól válnak érvényessé, hitelessé és fontossá, hogy tükröt tartanak elénk, s olyan kérdésekkel szembesítenek, melyekről beszélnünk, gondolkodnunk kell. Hasonló megfontolásból hozta létre Bacskó Tünde és Fábián Gábor 2019-ben a független pécsi Tandem Színházat azzal a céllal, hogy a színházi alkotók és a civil társadalom szoros együttműködésében, kulturális és közösségi események révén erősítse a párbeszédet és a szolidaritást, ráirányítsa a figyelmet fontos tabutémákra, és csökkentse az előítéleteket. Legújabb programjuk, a színházunkkal közösen létrehozott Visszhang című előadás a függőséggel foglalkozik, közelebbről az alkoholizmussal, melyben világviszonylatban sajnos az élen állunk!

 

Fotók: Komlós Attila, Müller Andrea

A produkció ötlete a pandémia idején, a színházak kényszerű bezárása alatt született meg. Fábián Gábor írta a forgatókönyvet, amiből készült egy félórás kisfilm, és kapcsolódott hozzá egy interaktív játék. Az online térben került a nézők elé, s a visszajelzések egyértelműen azt mutatták, hogy rendkívül erős érzelmi hatással van a befogadókra, s megfogalmazódott az igény a téma továbbgondolására. A film ugyanis csak a férj szemszögét és tipikusnak mondható életeseményeit mutatta be; a feleség történetét nem. Khaled-Abdo Szaida dramaturg – Fábián Gábor forgatókönyve nyomán – a munkában szakmai konzulensként részt vevő dr. Szemelyácz János addiktológus segítségével kiteljesítette az eredeti történetet, melyből Herczeg Adrienn rendezett stúdiószínházi előadást.

Fotók: Komlós Attila, Müller Andrea

A történet főszereplője, Zsolti egy rosszul működő családban felnőtt gyermek, aki a szemünk láttára döbben rá, hogyan bénítják meg életét gyermekkorának feldolgozatlan traumái, s ezekkel mennyire fájdalmas megküzdenie felnőttként, immár a saját széthulló családjában. E súlyos teher generációkon át öröklődik. Mert nehéz beismerni, és szégyen beszélni róla – az érintettnek is, a környezetének is. Tabutéma.

A Visszhang című előadás a társadalmi problémákra ugyancsak érzékeny Ördögkatlan Fesztiválon 2022. augusztus 5-én 15 órakor a villánykövesdi Mentaligetben is látható lesz, ahol az előadást követően dr. Szemelyácz János addiktológus válaszol a látottak nyomán felmerülő kérdésekre.

Pécsi Harmadik Színház