Versek és vágyak vonzásában

Napra pontosan 40 évvel első Villon-műsorának bemutatója után, 2019. március 22-én Moravetz Levente ismét gitárt ragadott, hogy elénk varázsolja a kalandos életű középkori költő alakját. A Pécsi Harmadik Színházban ezúttal Villon-Moravetz-40 címmel látható előadásához egyéb jubileum is kötődik, ugyanis az eredeti Villon-est átszerkesztett változatát Budapesten, a Pinceszínházban épp 35 esztendeje kezdte játszani. 1985-től, amikor Pécsre szerződött, ugyanez a produkció az Aranykacsa étteremben és a Művészetek Házában lelt otthonra ,,Megáldva és leköpve…” címmel. Sikere révén a fiatal színész népszerűsége tovább nőtt – nem csupán a hölgyek körében. Aztán a Villon-est történetének újabb fordulópontját jelentette, amikor Bükkösdi László, az MTV Pécsi Körzeti Stúdiójának főrendezője 1989-ben (tehát éppen 30 éve!) televízióra alkalmazta és rögzítette a pódiumműsort. Ennek, s egy szerencsésen megmaradt DVD-felvételnek köszönhetően néhány képkocka erejéig a mostani Villon-Moravetz-40 című esten a múlt is helyet kap a jelenben, részleteket láthatunk ugyanis a három évtizeddel ezelőtti felvételből.

A régi műsor szerkezetén Oláh-Fenyvesi Judit rendező nem sokat változtatott; ami újdonság, hogy videobejátszások teszik változatosabbá az előadás látványvilágát. Villon Nagy Testamentumából hangzanak el balladák Szabó Lőrinc és Faludy György fordításában; a gitárkísérettel felcsendülő dalok java részét Moravetz Levente és színész barátja, Kelemen Csaba szerezte, az egyetlen rögzített zenei alapot Horváth Krisztiánnak köszönhetjük.

Az egyszemélyes produkció láttán kiderül, mennyire időszerű Villon napjainkban is. Életről és halálról, szegénységről és hatalomról, hitről és szerelemről ír, gondolatainak mélysége mellett elképesztő humora van, s persze finom erotika is átszövi a költészetét. Az előadás szórakoztatni szeretné a közönséget, s közelebb hozni a 21. századi emberhez Villon világát, kedvet adva az olvasáshoz is.

A Villon – Moravetz – 40 című előadás novemberben csak egyszer látható színpadunkon: 19-én este 7 órakor.

Jegyek a honlapunkon keresztül, az Jegy.hu portálon és hétfőtől csütörtökig 10-18 óráig jegypénztárunkban vásárolhatók. Érdeklődni a 30/336-1560 számon lehet.


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!