Szeptemberi szemezgető

Pillanatok alatt elkelt minden jegy a Mucsi Zoltán – Scherer Péter – Thuróczy Szabolcs neve által fémjelzett, A fajok eredete című előadásra, amely szeptember 16-án este 7 órakor lesz látható színházunkban. A három fergeteges humorú színész 2010 óta játssza töretlen sikerrel e sajátos mesét, amely evolúciós problémákat feszeget a csirke-lét szemszögéből. Leleményes jelenetek során keresztül ábrázolják az emberré válás stációit, miközben a Tasnádi István által megírt irodalmi alapba beépített improvizációik sorjáznak. ,,Pofátlan poénok”, ahogy egyik ítészük fogalmaz, melyeken ,,a közönség vinnyogva röhög; merő fikció, amelyből árad a rögvalóság bűze”. Aki jókat derült már a Kapa-Pepe páros, alias Mucsi Zoltán és Scherer Péter sziporkázó humorán és emlékezetes perceket szerzett számára Thuróczy Szabolcs játéka filmekben, tévésorozatban vagy színházban, annak A fajok eredete sem okoz majd csalódást Dömötör Tamás rendezésében.

Martin McDonagh a zord ír hegyek között megbúvó, Leenane nevű falu életéről szóló trilógiájával robbant be üstökösként napjaink irodalmi életébe, s művei egy csapásra ismertté és elismertté tették őt világszerte. A trilógia első részeként megszületett, Leenane szépe című színművét Parti Nagy Lajos remekbeszabott, bravúros nyelvhasználatú magyarításában, Piszkavas címen mutattuk be 2015 tavaszán. Afféle elvágyódás-dráma ez, mely sírva nevettet, hisz tragikum és komikum, könnyed játék és véres valóság mesteri ötvözete. Vincze János rendezésében Bacskó Tünde, Füsti Molnár Éva, László Csaba és Tatai Gergő nyújt emlékezetes alakítást. Produkciónkat a 2016. évi Pécsi Országos Színházi Találkozón két elismeréssel jutalmazták: megkapta a Közönségdíjat, Füsti Molnár Éva Jászai-díjas színművész pedig a Magyar Művészeti Akadémia Alkotói díjában részesült az anya, Mag emlékezetes megformálásáért. Szeptember 20-án 19 órakor kezdődő évadnyitó előadásunkra jegyek még kaphatók. Ivancsics Ilona és Színtársai meghívására szeptember 22-én 18 órakor Szentendrén, a Barcsay Színpadon (Kálvária u. 18.) játsszuk e nagyszerű produkciót.

Háy János a Nehéz című drámát Mucsi Zoltánnak és Bérczes Lászlónak ajánlotta 2009-ben. A darab ősbemutatóját Ördögkatlan-produkcióként 2010-ben láthatta a közönség a Bárka Színházban Bérczes László rendezésében, Mucsi Zoltánnal a főszerepben. Többszörösen díjnyertes produkcióról van szó, hiszen Mucsi Zoltán a 2011-es Pécsi Országos Színházi Találkozón elnyerte a legjobb férfialakítás díját, s ugyanebben az évben, ugyanebben a kategóriában a Kritikusok Díját is. Lázár Katit az Anya megformálásáért a legjobb női epizódalakítás díjával jutalmazták ekkor a színikritikusok.

„Sebzettek, sérülékenyek esendőek vagyunk, de éppen esendőségünkön keresztül tudjuk egymást megérinteni” – vélekedik az író, Háy János. A jelentős szériát megért, sikeres előadásról a szakmai visszhang az elismerés hangján szól, lúdbőröztető hitelességet, precíz gesztusokat és hangsúlyokat, a figurák mélyebb igazságát és szuggesztív alakításokat emlegetve. Az érdeklődők szeptember 23-án lehetnek ennek tanúi nálunk, 15 és 19 órakor is.

Szemezgessen, válogasson, jöjjön!

szeptember 16., vasárnap 19:00 A fajok eredete
a Nézőművészeti Kft. – Szkéné vendégjátéka
nagyszínpad jegyvásárlás
szeptember 20., csütörtök 19:00 Martin McDonagh: Piszkavas kisterem jegyvásárlás
szeptember 23., vasárnap 15:00 Háy János: Nehéz
a Nézőművészeti Kft. – Szkéné vendégjátéka
nagyszínpad jegyvásárlás
szeptember 23., vasárnap 19:00 Háy János: Nehéz
a Nézőművészeti Kft. – Szkéné vendégjátéka
nagyszínpad jegyvásárlás