Piszkavas: ötvenedszer

,,Pécsett idén ennél jobb előadást nem lehet látni” – írta Piszkavas bemutatónkról Balogh Robert kritikus 2015 áprilisában. Véleményét osztják mind a szakmabéliek, mind a színházszerető közönség, így ez az előadásunk is szép sorozatot tudhat magáénak: elérkezünk az 50. előadáshoz! Egészen pontosan március 5-én játsszuk félszázadszor Martin McDonagh drámáját, mely könnyed játék és kegyetlen valóság mesteri ötvözete.

  

A Vincze János rendezte előadás Parti Nagy Lajos magyar szövegével elevenedik meg stúdiószínpadunkon Bacskó Tünde, Füsti Molnár Éva, László Csaba és Tatai Gergő nagyszerű alakítása révén. Produkciónk a 2016. évi Pécsi Országos Színházi Találkozón megkapta a Közönségdíjat, Füsti Molnár Éva színművész pedig a Magyar Művészeti Akadémia Alkotói díjában részesült.

   (Fotók: Tóth László)

Az 1970-ben született Martin McDonagh a zord ír hegyek között megbúvó, Leenane nevű falu életéről szóló trilógiájával robbant be üstökösként napjaink irodalmi életébe, s vált egy csapásra ismertté és elismertté világszerte. A Piszkavas (Leenane szépe) a negyvenes éveiben járó, hajadon Maureen és édesanyja, a zsarnokoskodó Mag történetét meséli el. Afféle elvágyódás-dráma ez, mely sírva nevettet, hisz tragikum és komikum, könnyed játék és véres valóság mesteri ötvözete.