Sarkadi Imre: Oszlopos Simeon
Írta: Sarkadi Imre Rendező: Vincze János

,,Éppen ott tartott, hogy író és olvasó kortársak végre odasorolják az élő irodalom legnagyobbjai, legeredetibb művészelméi közé, amikor meghalt. Méghozzá úgy halt meg, hogy sohase fog kiderülni, vajon öngyilkosságot követett-e el, vagy egy ostoba virtuskodás áldozata lett-e. Egyéniségéből, életútjából mind a két lehetőség valószínűsíthető (…), mert egész élete egyetlen szakadatlan játék volt a halállal, az önpusztítással” – írta Sarkadi Imréről Hegedüs Géza, aki az Oszlopos Simeont a lélekben lakozó gonoszság hátborzongató drámájának nevezi.

1960-ban, egyetlen öntörvényű mű erejéig megszületik a modern, magyar egzisztencialista dráma, a magyar válságirodalom egyik fő műve, az Oszlopos Simeon (avagy: lássuk, uramisten, mire megyünk ketten). Mindent magába sűrít, amit Sarkadi Imre és elsősorban nemzedéktársai tévelygéseikben, öngyötréseikben, személyes és kollektív meghasonlásaikban, a világban bekövetkezett brutális történelmi fordulatok elszenvedésében átéltek.

Felkérésre Sarkadi szinopszist írt készülő művéről, s ebben így fogalmaz: ,,Idestova harmadik éve ama remekművemet írom, ami arról szól, hogy dédelgeti magában egy-egy ember ifjúkori világfájdalmát, értelmetlennek érzett életét, s belepusztul, bármilyen kiváló is egyébként, mert kisebbrendűségi érzetekkel lesz lassan tele, magát értéktelen hülyének, haszontalan embernek találja, éppen azért, mert igyekszik okos, tisztességes elmével megóvni magát attól, hogy sikerekért ostoba és aljas legyen. Címe: Oszlopos Simeon. Erre a korai keresztény aszkétára a vallástörténetből emlékezünk: száműzte magát az emberi társadalomból, kiment a sivatagba, és ott állt oszlopon harminc évig. Azért választottam ezt a címet, mert ilyenfajta mai emberről szól a dráma. Egy emberről, aki sértve érzi magát a világban. A darabnak ezt az alcímet adtam: avagy lássuk, uramisten, mire megyünk ketten. Olyanfajta dráma ez, amilyet eddig még sohasem próbáltam írni.”

Sarkadi befejezetlenül maradt művének nem egy hagyományos értelemben vett, jól elmesélhető történet, sokkal inkább egy (ön)pusztító belső cselekvéssor áll a középpontjában; az Oszlopos Simeon lázadó dramaturgiája elsősorban szemléletében, filozófiai gondolkodásának újszerűségében rejlik. Az illúzióvesztett értelmiség közérzeti válságát, vívódását, reményvesztettségét mutatja meg, ma is rendkívüli erővel ható eszközökkel.

Sarkadi művét a Jászai-díjas Vincze János rendezésében, Ottlik Ádám főszereplésével 2019. december 17-én mutatjuk be.

Bemutató: 2019. december 17. | Az előadás 1 óra 30 perc szünet nélkül | Jegyár: 2500 Ft.

Fénykép feltöltés alatt

Szereplők:

Kis János Ottlik Ádám
Vinczéné Füsti Molnár Éva Jászai-díjas
Zsuzsi Vlasits Barbara
Bálint László Csaba
Jób Bánky Gábor Jászai-díjas
Müller Götz Attila
Postás Tatai Gergő
  • Játéktér: Vata Emil és Vincze János
  • Jelmez: Hammer Edit
  • Hang, fény: Szabó Gyula
  • Technikai munkatársak: Adonics Attila, Herda János, Kolonics Gábor, Szabó Lívia
  • A rendező munkatársa: Tatai Gergő
  • Rendező: VINCZE JÁNOS Jászai-díjas
Galériák

Tóth László fényképei az előadásról:

tovább a galériába

Komlós Attila fényképei az előadásról:

tovább a galériába

Előadásunk művészi plakátját Pinczehelyi Sándor grafikusművész készítette, s adta ajándékba színházunknak.

Kritikák, interjúk

Pannon Televízió
Interjú a darab rendezőjével, Vincze Jánossal

bővebben …

Az előadás létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.
Sarkadi Imre örököseinek engedélyét a Hofra Kft. közvetítette.

Pécsi Harmadik Színház