Októberi szemezgető

Kiváló és népszerű színészünk, a Bányavirág Vajda Ivánja, a Kulcskeresők Fóris kapitánya,  a díjnyertes Piszkavas Patója, az Adáshiba Döncije, A szent család nyomozója, László Csaba első rendezéseként született meg az elmúlt évad végén egy izgalmas színházi-nevelési program. Az E-TIKETT élet-belépőjegy című, Hollósi Orsolya, Somogyi Bianka, Ákli Krisztián és Tatai Gergő főszereplésével létrejött előadás a hét főbűnt veszi górcső alá, így egyszerre reflektál az etikaórára és a hittantanításra is. Igaz, nem a szakrális jelentőségüket húzza alá, hanem emberi vétségeket, viselkedésformákat vizsgál. Úgy fogalmazza maivá ezeket a bűnöket, hogy az a középiskolások számára érthető legyen.

Tabutémát boncolgat a Tandem Színház nálunk bemutatott, legújabb darabja, a VISSZHANG, amely súlyos társadalmi problémát állít a középpontba: az alkoholfüggőséget. Fábián Gábor forgatókönyve alapján Khaled-Abdo Szaida írta, Herczeg Adrienn rendezte, Bacskó Tünde és Fábián Gábor játssza. A történet főszereplője, Zsolti egy rosszul működő családban felnőtt gyermek, aki a szemünk láttára döbben rá, hogyan bénítják meg az életét gyermekkorának feldolgozatlan traumái, s ezekkel mennyire fájdalmas megküzdenie felnőttként, immár a saját széthulló családjában. Mert e súlyos teher generációkon át öröklődik. Nehéz beismerni, és szégyen beszélni róla – az érintettnek is, a környezetének is.

Karády. A titokzatos nő. Az érzéki hangú énekes. A végzet asszonya. Filmjei közül leginkább a Halálos tavasz, dalai sorából a Hamvadó cigarettavég jut először eszünkbe róla. Az 1930-40-es évek igazi sztárja volt ő, ünnepelt filmszínésznő, de életét és karrierjét alaposan megtépázta a történelem. Egy új pécsi előadás most bepillantást enged Karády Katalin életének kevéssé ismert eseményeibe, megrázó és örömteli pillanataiba, a legenda mögött megmutatva az esendő, szeretetéhes, elegáns és szenvedélyes, sokszínű embert. Mindezt Mohácsi Ilona, Karády öltöztetőnőjének szemszögéből, s belelapozva a színésznő személyes hangú, titkokat is felfedő naplójába. Pivarnyik Anikó darabjából a KARÁDY című zenés játékot élete első rendezéseként Dévényi Ildikó állította színpadra, s ő játssza benne Mohácsi Ilonát, míg a címszereplőt Lukács Melinda kelti életre. Zongorán kísér: Tóth Gábor.

Szakonyi Károly egyik legtöbbet játszott komédiája, az ADÁSHIBA mit sem veszített aktualitásából 1970-es megírása óta. 2020-as bemutatónkat az író személyes jelenlétével is megtisztelte, s úgy fogalmazott, hogy előadásunk rendezője, Vincze János „nagyon ízlésesen valósította meg azt a modernizálást, amit korunk életformája diktál, amit a darab elbír, ami a mai nézőnek kell… Nagyon szépen építette föl, a történet érzelmi íve a pianissimóból egészen a crescendóig erősödik. A vége itt is szívbemarkoló, mert addig sokszor, jókat röhögünk, aztán meg kicsordul a könnyünk”. Az előadás Bánky Gábor, Dévényi Ildikó, Kulcsár Viktória, László Csaba, Tamás Éva, Tatai Gergő, Fábián Gábor és Krum Ádám játéka révén emlékezetes színházi estét ígér.

Többszörösen díjnyertes produkciónk, a PISZKAVAS, amely túl van a 75. előadásán, Bacskó Tünde és Füsti Molnár Éva főszereplésével várja nézőinket. Elfojtott indulatok, megrázó pillanatok, groteszk humor, elvágyódás – a kortárs ír szerző, Martin McDonagh drámája Parti Nagy Lajos magyar szövegével elevenedik meg. Olyan mű ez, mely sírva nevettet, hisz tragikum és komikum, könnyed játék és véres valóság mesteri ötvözete. Vincze János rendezésében Bacskó Tünde és a Jászai-díjas Füsti Molnár Éva mellett László Csabát és Tatai Gergőt láthatja közönségünk.

Götz Attila állította színpadra Joe DiPietro és Jimmy Roberts: ÁJLÁVJÚ című zenés művét, amely a férfi-női kapcsolat örök témáját járja körül az első randevútól a házasság, a gyermeknevelés és a válás nehézségein át egészen az elmúlásig –  megannyi vicces, szívbemarkoló, vagy épp groteszk, de mindenképpen ismerős helyzet tükrében. A sok helyütt játszott off-Broadway musical közel 60 szereplőjét 4 színész: Stubendek Katalin, Kusnyér Anna, P. Petőcz András és Götz Attila kelti életre. Az előadás élőzenei kísérettel szólal meg, professzionális hangszeres muzsikusok közreműködésével, Bókai Zoltán zenei vezető irányításával. A Pécsi Balett Harangozó-díjas művésze, Molnár „KECSO” Zsolt koreográfus olyan mozgásvilágot teremtett a szereplők számára, amely a színészi teljesítménnyel egyenrangú alkotóelemévé nő az előadásnak.

Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának nyitó darabja, a BÁNYAVIRÁG a kritikusok egybehangzó véleménye szerint az eddigi színpadi adaptációk közül nálunk kel éltre a legszenvedélyesebben. E fekete humorral megírt tragikomédia prrodukciónk főszereplőjének, László Csabának országos ismertséget hozott. Székely Csaba műve egyszerre érzékelteti groteszk humorral a helyzetek komikus abszurditását, és mutatja meg az emberi sorsok torokszorító reménytelenségét. Vincze János rendezésében a Jászai-díjas Bánky Gábornak, Tamás Évának, Németh Jánosnak és Bacskó Tündének is tapsolhatnak.

Minden idők egyik legnépszerűbb pécsi színésznője, a hűséges közönsége által a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává választott Vári Éva főszereplésével műsorra tűzött előadásunk, A SZENT CSALÁD egy szeretetre éhes, esendő öregasszony életébe enged bepillantást, aki négy gyermeket nevelt föl, és egyedül maradva foggal-körömmel harcol a szeretetükért. Schwajda György tragikomédiája közel négy évtized múltán is húsbavágóan időszerű. Az előadást a Jászai-díjas Vincze János rendezte, a további szerepekben Németh János, Bánky Gábor, Tamás Éva, Götz Attila, Füsti Molnár Éva, Bacskó Tünde, László Csaba és Tatai Gergő látható.

A könnyed szórakozásra vágyóknak Moravetz Levente rendezésében két zenés vígjáték nyújt önfeledt perceket: az ÖRÖMLÁNYOK VÉGNAPJAI és az ÖRÖK A SZERELEM – előbbi Fodor Zsóka, Dévényi Ildikó, Fábián Anita és Szőke Zoltán főszereplésével, utóbbi pedig a Barátok közt két sztárjának, Fodor Zsókának és Várkonyi Andrásnak a jutalomjátéka.

Válogasson, szemezgessen, jöjjön!

Jegyek a pénztárunkban hétfőtől csütörtökig 10-18 óra között vásárolhatók, de elérhetők honlapunkon (www.pecsiharmadikszinhaz.hu) és a Jegy.hu oldalon keresztül is.

Szeretettel és remek előadásokkal várjuk!

október 3., hétfő 15:00 E-tickett kisterem jegyvásárlás
október 4., kedd 15:00 E-tickett kisterem jegyvásárlás
október 6., csütörtök 19.00 Visszhang kisterem jegyvásárlás
október 10., hétfő 17:00 E-tickett kisterem jegyvásárlás
október 11., kedd 19:00 Karády
Dévényi Ildikó és Lukács Melinda vendégjátéka
kisterem jegyvásárlás
október 12., szerda 19:00 Szakonyi Károly: Adáshiba színpadterem jegyvásárlás
október 15., szombat 09:00 Bemutatkozik a Radnóti nagyszínpad
október 18., kedd 19:00 Martin McDonagh: Piszkavas stúdió jegyvásárlás
október 20., csütörtök 19:00 Joe DiPietro – Jimmy Roberts: Ájlávjú nagyszínpad jegyvásárlás
október 21., péntek 19:00 Moravetz Levente – Horvát Krisztián: Örömlányok végnapjai nagyszínpad jegyvásárlás
október 24., hétfő 19:00 Székely Csaba: Bányavirág kisterem jegyvásárlás
október 26., szerda 19:00 Schwajda György: A szent család színpadterem jegyvásárlás
október 28., péntek 19:00 Nagy Zoltán – Moravetz Levente: Örök a szerelem nagyszínpad jegyvásárlás

 

Pécsi Harmadik Színház