Momóék Pomázon

Teátrumunk egyik legizgalmasabb vállalkozása a kalandos sorsú, litván származású francia író, Émile Ajar: Előttem az élet című, 1975-ben megjelent és világszerte népszerűvé vált, Magyarországon is mindmáig elevenen ható, kultikus regényének stúdiószínházi változata, melyet 2017 áprilisában mutattunk be a Jászai-díjas Vincze János rendezésében. Évtizedes hagyományunkat folytatva, amellett, hogy székhelyünkön folyamatosan játsszuk, tájelőadásokat is tartunk sikeres produkciónkból. Szekszárd, Görcsöny és Vajszló után 2019. február 16-án Pomázra visszük azt.

A darabban a történet főszereplője, a tizenegy éves Momo meséli el a hajdani örömlány, Rosa mama, a transzvesztita Lola asszony és az eltűntnek hitt, börtönviselt arab apa sorsát. A kisfiú üde gyermeki éleslátással, koravén bölcsességgel és megdöbbentően ártatlan obszcenitással beszél az őt körülvevő világról, súlyos erkölcsi kérdésekről, szeretetről, barátságról, szerelemről, de még társadalomról és politikáról is. Momo élete a kezdetektől fogva küzdelmes, lényegében nincs is, nem is volt gyerekkora. Mindezek ellenére, vagy talán éppen ezért rendkívül talpraesett, bölcs és főleg különc.

 

E nehéz sorsú gyerek szemszögéből láthatunk bele Rosa mama mindennapjaiba, aki a maga módján lelkiismeretesen neveli a magukra hagyott gyermekeket, s köztük Momóban valóságos támaszra lel. Ez a különleges, megható kapcsolat teljesen más megvilágításba helyezi a társadalom kirekesztettjeit. Történetük révén arról akarunk mesélni, hogy szülessünk bárhová, akár a társadalom peremére, azért mindenkiben fellelhető olyan jellemvonás, olyan érték, amely kiemeli őt, s a környezete szemében egyedivé, fontossá, értékessé teszi.

  Fotók: Tóth László

E világhírű regény színpadi adaptációja a Jászai-díjas Füsti Molnár Éva és Bánky Gábor, továbbá Götz Attila emlékezetes alakítása révén elevenedik meg, a főszerepben pedig a színház felfedezettje, Tatai Gergő hódítja meg estértől estére a nézők szívét.