Kultikus regény a színpadon

Az évadunk egyik legizgalmasabb vállalkozásának ígérkezik a kalandos sorsú, litván származású francia író, Émile Ajar: Előttem az élet című, 1975-ben megjelent és világszerte népszerűvé vált, Magyarországon is mindmáig elevenen ható, számos kiadást megért, kultikus regényének stúdiószínházi változata.

 

Főszereplője, a tizenegy éves Momo elmeséli a hajdani örömlány, Rosa mama, a transzvesztita Lola asszony és az eltűntnek hitt, börtönviselt arab apa sorsát. A kisfiú üde gyermeki éleslátással, koravén bölcsességgel és megdöbbentően ártatlan obszcenitással beszél az őt körülvevő világról, súlyos erkölcsi kérdésekről, szeretetről, barátságról, szerelemről, de még társadalomról és politikáról is. Momo élete a kezdetektől fogva küzdelmes, lényegében nincs is, nem is volt gyerekkora. Mindezek ellenére, vagy talán éppen ezért rendkívül talpraesett, bölcs és főleg különc.

E nehéz sorsú gyerek szemszögéből láthatunk bele Rosa mama mindennapjaiba, aki a maga módján lelkiismeretesen neveli a magukra hagyott gyermekeket, köztük Momóban valóságos támaszra lel. Ez a különleges, megható kapcsolat és történet teljesen más megvilágításba helyezi a társadalom „nyomorultjait”, levisz a szeméttelep legmélyebb zugaiba, de csak azért, hogy ott aztán megmutasson valamit, amitől „napban gyémánt lesz a por”, valamit, ami mégis mindenekfelett emberi.

 

Előadásunk célja épp ezeknek az emberi értékeknek a felmutatása. E történet révén arról akarunk mesélni, hogy szülessünk bárhová, akár a társadalom peremére, azért mindenkiben fellelhető olyan jellemvonás, olyan érték, amely kiemeli őt, s a környezete szemében egyedivé, fontossá, értékessé teszi.

Pinczehelyi Sándor ismét gáláns gesztust tett: teátrumunkat megajándékozta az előadáshoz tervezett nagyszerű plakáttal, mely önmagában is komoly művészi értéket képvisel. Köszönjük!

 

Émile Ajar:

ELŐTTEM AZ ÉLET

Fordította: Bognár Róbert

Színpadra alkalmazta: Lőrinczy Attila

 

Szereplők:

Momo, 14 éves, arab………….TATAI GERGŐ

Rosa, 68 éves, ha igaz…………FÜSTI MOLNÁR ÉVA Jászai-díjas

Lola, 35 éves transzvesztita……GÖTZ ATTILA

Juszef, 50-60 éves, arab……….BÁNKY GÁBOR Jászai-díjas

 

Játéktér: Vincze János, ifj. Vata Emil * Zenei felvétel: Horváth Krisztián

Fény: Hegedüs Róbert * Hang: Szabó Gyula * Rendezőasszisztens: A. Bokor Mangi * Technikai munkatársak: Adonics Attila, Kolonics Gábor, Ludvig Gábor, Mátrai Klára

 

Rendezte: VINCZE JÁNOS Jászai-díjas

 

Az eredeti mű jogtulajdonosa: Mercure de France

Színpadi jogok: EDITIONS GALLIMARD

A magyar változat felhasználása a Rózsavölgyi Szalon engedélyével történt.