Kortársak és klasszikusok a színpadon

Még formálódik és finomul, de a fő csapásirány már jól kivehető most induló szezonunk műsorkínálatát tekintve. Ha négy előadásos bérletünket vesszük szemügyre, az egyértelműen magyar szerzőkre épül: két kortárs és két klasszikus mű kap helyet benne. Saját bemutatóként, Vincze János rendezésében tűzzük műsorunkra Spiró György: Csirkefej című drámáját és Egressy Zoltán: Szarvas a ködben című vadonatúj színművét, melyet az író saját regényéből dolgoz át színpadra, kifejezetten a mi megbízásunkból.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt #eorifoto

A jelentős értékeket felmutató, határon túli teátrumokat befogadó sorozatunkban két olyan társulatot látunk vendégül, melyekkel a legrégebbi és legszorosabb szakmai kapcsolatot ápoljuk. A beregszásziak Örkény István: Tóték című tragikomédiáját hozzák el Vidnyánszky Attila rendezésében, parádés szereposztásban. Sokak szerint az őrnagyot megformáló Trill Zsolt alakítása minden túlzás nélkül vetekszik Latinovits Zoltánéval, aki a darab 1967-es ősbemutatójának és a Fábri Zoltán által rendezett legendás filmnek is főszereplője volt. A IX. Pécsi Országos Színházi Találkozón Trill Zsolt kapta a MASZK  színész-zsűrijétől a legjobb férfialakítás díját. Tótnéként Szűcs Nelli és a postást játszó Rácz József is emlékezetes szerepformálással ajándékozza meg a közönséget a beregszásziak emblematikus előadásában.

Az Aradi Kamaraszínház a Szegedi Pinceszínházzal közösen létrehozott, ugyancsak többszörösen díjnyertes produkcióval érkezik, Csokonai Vitéz Mihály: Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című vígeposzát láthatjuk tőlük, rendhagyó feldolgozásban, Tapasztó Ernő újszerű színrevitelében.  Sodró lendületű, abszurd, élőszereplős bábjátékként elevenedik meg Csokonai több mint 220 éves alkotása, az első magyar tündérbohózat, melyben az eredeti dalszövegek egy Bach-menütt dallamaira szólalnak meg, élőzenei kísérettel. A 27. Nagybányai ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon Tapasztó Ernő a legjobb rendezés, Gerner Csaba a legjobb férfialakítás díját nyerte el, ugyanő a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválján a legjobb férfi mellékszereplő, Éder Enikő a legjobb női mellékszereplő díját kapta. E produkciónak ítélték a 12. Soltis Lajos Országos Színházi Találkozó fődíját is.

Közönségünket egyéb újdonságok is várják a 2022/2023-as évadban. Igazi színházi csemegének ígérkezik a Rózsavölgyi Szalon remek produkciója, a Churchill és Garbo, melyben Hegedűs D. Géza, Nagy-Kálózy Eszter és Csiby Gergely lép színpadra.

Látható lesz Dévényi Ildikó és Lukács Melinda Karády című zenés pódiumműsora, s terveink szerint Frank Ildikó egy magyar-német nyelvű ifjúsági előadással jelentkezik. Moravetz Levente pedig várhatóan két új darabot jegyez majd.

Korábbi, sikeres előadásaink továbbra is műsorunkon maradnak, így a 75. előadásán is túl lévő Bányavirág, a 2006-os POSZT-on kétszeresen díjazott Piszkavas és az 55. előadását is elhagyó Előttem az élet. Folytatjuk a Déryné Programon belül az országjárást Örkény remekművével, a Kulcskeresőkkel – az augusztus 29-i, tokaji előadással nyitjuk meg hivatalosan az új évadot. Kedves Nézőink megtisztelő figyelmében bízva vágunk bele az előttünk álló szezonba. Sok szeretettel és remek előadásokkal várjuk Önöket!

Pécsi Harmadik Színház