Kapa, Pepe és Thuróczy triója

Mucsi, Scherer, Thuróczy és az evolúció bukása, avagy A fajok eredete – e talányos téma elementáris színpadi megvalósítását ígéri a Nézőművészeti Kft. előadása, mellyel szeptember 16-án este hét órakor lépnek fel a Pécsi Harmadik Színházban. A produkció elnyerte a 2011-es Vidor Fesztivál Fődíját, valamint a Port.hu különdíját, s a közönség kitüntető figyelme tartja műsoron immár hetedik éve.

A címben idézett megállapítás A fajok eredete című előadás egyik kritikusától való. ,,Azon dolgozunk, hogy ez egy hiteles és megható történet legyen, amin sokat lehet nevetni” – mondták még a premier előtt az alkotók. Azt, hogy ez tökéletesen sikerült, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a három fergeteges humorú színész: Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Thuróczy Szabolcs 2010 óta játssza töretlen sikerrel e sajátos mesét, amely evolúciós problémákat feszeget a csirke-lét szemszögéből. Leleményes jelenetek során keresztül ábrázolják az emberré válás stációit, miközben a Tasnádi István által megírt irodalmi alapba beépített improvizációik sorjáznak. ,,Pofátlan poénok”, ahogy egyik ítészük fogalmaz, melyeken ,,a közönség vinnyogva röhög; merő fikció, amelyből árad a rögvalóság bűze”. A színészek pedig lubickolnak a játékban: ,,Mucsi Zoltán remekül hozza az önérzetes művészt, Scherer Péter az önjelölt, ámde láthatóan kisszerű producer-zsenit, akinek a bukása, önáltatásának lelepleződése tragikussá is tud válni, Thuróczy Szabolcs pedig dokumentarista igényességgel rajzolja meg az egykor szépreményű félvilági vállalkozóból csirkegondozóvá lett figurát, akinek csirkék iránti szeretete kifejezetten megérinti a nézőt ebben a bárgyú embervilágban.”

Aki jókat derült már a Kapa-Pepe páros, alias Mucsi Zoltán és Scherer Péter sziporkázó humorán és emlékezetes perceket szerzett számára Thuróczy Szabolcs játéka filmekben, tévésorozatban vagy színházban, annak látnia kell A fajok eredete előadást is Dömötör Tamás rendezésében. Szeptember 16-án este hétkor lesz rá alkalma a Pécsi Harmadik Színházban, a Szabadszínházi sorozat keretében, melynek szerkesztője Kiss Mónika. A rekeszizmok edzése addig is melegen ajánlott! A jegyek 3000 forintba kerülnek.

 

Tasnádi István: A fajok eredete

Szereplők: Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Thuróczy Szabolcs

Rendező: Dömötör Tamás