Csibész Csabi Pécsett és Barcson

Tamás Éva Játéktárának muzsikusai nagy fába vágták a fejszéjüket, amikor az első betűtől az utolsóig, az első hangjegytől az utolsóig, az első verssortól az utolsóig ők írták, szerezték és költötték interaktív koncertmeséjük, a Csibész Csabi minden egyes mozzanatát. Sőt, művészeti vezetőjük, Tamás Éva a produkció több szerepben is felbukkanó játékmestere, s az előadást sokoldalú zenészük, Bogárdi Aliz álmodta színpadra.

Hűek maradván a játéktáras koncertekhez, e beavató színházi produkcióval is egy nagy, közös játékra hívják a közönséget, persze, ezúttal színházi keretek között, amelyet a Pécsi Harmadik Színház biztosít számukra. Csibész Csabi egy bábu, egykor kedvenc játéka volt Gabinak. Gabi egy rosszcsont gyerkőc, aki szívesebben csavarog, mint hogy tanulna. A szülei sokat dolgoznak, alig van idejük foglalkozni vele. Ördögi kör ez, Gabi magányosnak érzi magát, és egyre több rosszaságot követ el. Egyszer, amikor épp alszik, Csibész Csabi megpróbálja megmutatni neki, milyen is ő valójában: felidézi a különböző rosszaságokat, csínytevéseket, s persze azt is, amikor jól viselkedik. Gabi pedig, mire fölébred, rájön, hogy a sok rosszaság helyett érdemes jót cselekedni, jónak lenni. A szülei hasonlóképpen gondolják, tehát adott a boldog befejezés. Ez eddig csak egy szokványos mese lenne, ámde az előadásnak van egy igazi különlegessége: a közönség aktív közreműködése kell ahhoz, hogy továbbmenjen a cselekmény. Színpadon lévők és nézőtéren ülők folyamatosan együtt alakítják a történetet, sőt, aki igazán bátor, bele is bújhat Csibész Csabi bőrébe! Minden egyes csínytevéshez más gyermek válhat főszereplővé, senki nem marad ki a játékból. Ettől a muzsikusok és a játékmester, Tamás Éva számára is izgalmas minden alkalom, és biztos, hogy soha nem lesz két egyforma előadás. Hisz hiába írták meg pontosan a jeleneteket, az, hogy ezek miként zajlanak, az adott közönségtől és a játékba beszálló gyerekektől is függ.

  Fotó: Tóth László

Négy-öt éves óvodásoktól a kisiskolásokig mindenkinek ajánljuk a Csibész Csabi megtekintését. Gabit a 2015-ös bemutató óta Brettner Benedek és Keszthelyi Márk keltette életre nagyszerűen, ám ők az elmúlt három év alatt szó szerint ,,kinőtték” a szerepüket. Helyüket az ugyancsak tehetséges Misnyovszki László veszi át, akit a közönség október 3-án láthat először a Pécsi Harmadik Színházban 10 és 15 órakor, majd október 4-én délelőtt 10-kor Barcson, ahol produkciónk vendégszerepel.

Szeretnénk, ha előadásunk a szülők, pedagógusok számára arról is szólna, hogy amikor egy gyerek rosszaságot követ el, nem biztos, hogy ő a hibás. Másrészt felhőtlen szórakozást igyekszünk nyújtani, az együtt éneklés, a közös játék élvezetét – vélekedik Tamás Éva, a Játéktár művészeti vezetője.