Csehov: Három nővér
Írta: Csehov Rendező: Vidnyánszky Attila
Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az idő is főszerepet játszik Csehov legrejtelmesebbnek tartott drámájában. A történet lassú folyamként hömpölyög, mégis feszült a maga sorsszerűségében, hiszen a szereplők egyszerre mindhárom időben léteznek: saját gyermekkoruk aktív újraélőiként, a jelen tükröződéseiként, és a jövő reménykedő várományosaiként.
Vidnyánszky Attila értelmezésében „a Három nővér elsősorban az elmúló és elmúlni mégsem tudó gyermekkor drámája. A Prozorov-ház lakói és vendégei, saját testükben, akár valami elő börtönben viselik emlékezetüket, miközben egykoron megélt sorsuk irányítja mozdulataikat. E múltra utaló jelek ugyanakkor visszafordítják az idő folyását, s a jelen cselekménye a már megélt történések kiszolgálójává válik. Erre utal az a tény is, hogy az előadás a harmadik felvonással, a tűzvésszel kezdődik.”
Az előadás első szabadtéri verziója, amely a zsámbéki rakétabázison készült, még követte a Csehov által megírt kronológiát. A ma is látható verzióban a felvonások cseréje egy felismerésből született: míg Csehov tanúja volt a „tűzvész” előtti kornak és annak, ahogyan az a világ eltűnt, mi maiak már csak a „tűzvész” utáni korokból visszatekintve emlékezhetünk egy olyan világra, amely örökre megsemmisült. Így válik Csehov hajdani életérzése maivá. A beregszásziak Három nővérének legégetőbb, legfájóbb kérdése: mi lesz velünk?, mi lesz az életünkkel?
– A Három nővérben egyszerre használom egy széles, kiterített tér egészét, amelyben minden szereplő szinte végig jelen van – mondja Vidnyánszky Attila. – Bárhonnan nézzük a történetet, bármelyik szemszögből figyeljük is az eseményeket, a néző mindig a saját perspektíváját kapja, és eldöntheti, hogy mikor mit figyel, melyik szereplő sorsát követi. Ehhez a színpadon minden ponton hiteles színészi jelenlét szükséges. Ez nagyon izgalmas játék. A néző legnagyobb szabadsága abban van, ahol a Három nővérben egy létezés, egy állapot, egy hangulat jelenik meg a színpadon a történet helyett.

Az előadás időtartama 2 óra 10 perc, egy felvonásban | Jegyár: 4000 Ft

A fénykép feltöltés alatt

Szereplők:

Prozorov, Andrej Szergejevics Kristán Attila
Natalja Ivanovna Szűcs Nelli
Olga Kacsur Andrea
Mása Orosz Ibolya
Gál Natália
Irina Vass Magdolna
Kuligin, Fjodor Iljics Kacsur András
Versinyin, Alekszandr Ignatyevics Tóth László
Tuzenbach, Nyikolaj Lvovics Ivaskovics Viktor
Szoljonij, Vaszily Vasziljevics Trill Zsolt
Csebutikin, Ivan Romanovics Varga József
Fedotyik, Alekszej Petrovics Rácz József
Rode, Vlagyimir Karlovics Szabó Imre
Ferapont Sőtér István
Dunyása Orosz Melinda
Színészek Béres Ildikó
Ferenci Attila
  • Díszlet: Olekszandr Bilozub
  • Jelmez: V. Csolti Klára
  • Munkatársa: Gyulay Eszter, Mátis Inez, Mervel Miklós, Kálmánchelyi Zoltán

Forrás: A Nemzeti Színház hivatalos weboldala


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!