Bérlet Bódis Irénke emlékére

Nagyszerű színésznő volt és nagyszerű ember. Bódis Irénke 90 éve, 1929. szeptember 19-én született, és sajnos négy esztendeje már nem velünk ünnepel.

Nehéz útja vezetett a világot jelentő deszkákig. Baján, ötödmagával nevelte őket az édesapja. 1945-ben egy szénnel megrakott tehervonat tetején utazott föl a nővérével Budapestre, ahol előbb kőművesek mellett, majd a Lampart zománcgyárban dolgozott. Itt érezte meg a siker, a taps ízét, amikor a tiszti klubban elszavalta Petőfitől a XIX. század költőit. Amikor a fülébe jutott, hogy tehetségkutató versenyt rendeznek a Ganz-Mávag gyárában, gondolta, elmegy, hátha ő is kap ajándékot, mint korábban a nővére, aki egy lavórt nyert. Meglepte a tekintélyes zsűri kérése: jelentkezzen a Horváth Árpád Kollégiumban. Itt Kovács András és Bacsó Péter csodálkozott rá a tehetségére, s immár egyértelmű volt: a színészet az ő világa.

1953-ban szerzett diplomát a Színművészetin, s akkor szerződött a Pécsi Nemzeti Színházba, melynek társulata – évtizedekkel később – örökös tagjává választotta. Megannyi szerepet formált meg hitelesen ott is – és nagy örömünkre – nálunk, a Pécsi Harmadik Színházban is. Itt olyan emlékezetes, megrendítő alakítások fűződnek a nevéhez, mint Spiró Csirkefejének Vénasszonya; az ősbemutatóként színre vitt Szappanopera járókeretes öregasszonya; és drámai szerepek további sora Füst Milán: Boldogtalanok, Schultz Sándor: Mal’haba, Samuel Beckett: A játszma vége és Werner Schwab: Elnöknők című művében.

Irénke szerette a színpadot, a kollégákat, s a közönséget. És tisztelte a színpadot, a kollégákat, s a közönséget. A szakma iránti alázatot tőle igazán elleshették, akik akarták. Tudta: nem a megtanulandó szöveg mennyisége jelzi a karakter súlyát, fontosságát. Ha egymondatos szerepet kapott, akkor abba sűrített bele egy egész sorsot. Színpadon is, filmen is. A 2001-ben kapott Aase-díjjal a szakma épp ezt ismerte el. Több mint 90 filmben játszott, negyven rendezővel dolgozott, köztük Bán Frigyessel, Bacsó Péterrel, Jancsó Miklóssal, Gyöngyössy Imrével, András Ferenccel, Palásthy Györggyel, Sándor Pállal, Grunwalsky Ferenccel és Szabó Istvánnal. Oscar-díjas rendezőnk hat mozijának képkockái őrzik alakítását.

Irénke utolsó szerepét nálunk (s egy ideig a Pesti Színházban is) Spiró György keserű komédiájában, a Príma környékben játszotta: tolókocsis némaszerepe erőteljes színészi jelenlétet követelt.

Most, 90. születésnapján úgy tisztelgünk az emléke előtt, hogy legújabb bérletünket – amellyel Vincze János rendezésében bemutatott, saját előadásainkat láthatják nézőink – róla neveztük el.

BÓDIS IRÉNKE BÉRLET

1. Sarkadi Imre: OSZLOPOS SIMEON

2. Szakonyi Károly: ADÁSHIBA

3. Schwajda György: A SZENT CSALÁD

4. VÁLASZTHATÓ a saját, korábban bemutatott és még műsoron lévő előadásaink közül

5. VÁLASZTHATÓ a saját, korábban bemutatott és még műsoron lévő előadásaink közül

VÁLASZTHATÓ PRODUKCIÓK:

Székely Csaba: BÁNYAVIRÁG
Martin McDonagh: PISZKAVAS
Görgey Gábor: KOMÁMASSZONY, HOL A STUKKER?
Örkény István: KULCSKERESŐK
Émile Ajar: ELŐTTEM AZ ÉLET

Bódis Irénke bérletünket 2019. december közepéig vásárolhatja meg 9000 forintért jegypénztárunkban hétfőtől csütörtökig 10-18 óra között.


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!