Váltson bérletet!

Minőség és műfaji változatosság – ennek jegyében állítottuk össze a 2020/2021-es évadra szóló Örkény- és Déry-bérletünk műsorát. Magyar és világirodalmi klasszikus művek mellett idei kínálatunkban kortárs ír dráma és mai off-Broadway musical is helyet kapott. E sokszínűségben vezérelvünk továbbra is az értékközpontúság, s az, hogy a darabok által megrajzoljuk az emberi kapcsolatok ezernyi árnyalatát, bepillantsunk a lélek útvesztőibe, és különleges vagy mindennapi sorsok felmutatásán keresztül jobban megismerjük a világot, amelyben élünk, s ezzel együtt önmagunkat is.

Oszlopos Simeon előadásunk főszereplője, Ottlik Ádám állítja színpadra jövő tavasszal Bertolt Brecht: Kurázsi mama és gyermekei című drámáját Paul Dessau zenéjével, a főszerepben Bacskó Tündével. A 20. századi irodalom és színház nagy hatású megújítójának világhírűvé vált zenés alkotása kíméletlen őszinteséggel tart tükröt a ma embere elé. Előadásunk a közelmúlt és a jelen történelmét idézi meg a hétköznapi ember szemszögéből, a mai „kisembert” szembesíti a jelen húsbavágó dilemmáival. Az egyén, a család, a közösség túlélése a tét. Az életben maradás. Az alkalmazkodás, a morál, a felelősség és a felebaráti szeretet lehetőségeit kutatjuk a kizökkent és felgyorsult időben, egy feje tetejére állított, működésképtelen és kiszámíthatatlan világban, melyben a fejlődés rohamos.

Jimmy Roberts és Joe DiPietro tizenhét nyelvre lefordított, világszerte sikerrel játszott, abszurd humorral átszőtt, Ájlávjú című musicalje a férfi-női kapcsolat örök témáját a humor és a szépség könnyed eszközeivel ábrázolja. Némiképp paródiája a látványos, érzelmességbe és hatásvadászatba hajló sikerszériáknak, ugyanis mondandója szarkasztikusabb, mint ahogy e műfajtól megszoktuk. Pergő jelenetei variációk a párkapcsolati témára az első randevútól a bukdácsoló keresgélésen, majd a házasélet és a gyereknevelés útvesztőjén át egészen az elmúlásig. Rohamtempóban iszkol el mellettünk az élet… A mulatságos jeleneteket lírai dalok, néha már parodisztikus zenei betétek színesítik. Götz Attila ennek a négyszereplős off-Broadway musicalnek a színrevitelével debütál nálunk rendezőként.

Conor McPherson ünnepelt kortárs ír dráma- és forgatókönyv-író, darabjai számos díjat nyertek, műveit Londontól a Broadwayig megannyi színház tartja műsorán. (A gát címűt nézőnk a kaposvári Csiky Gergely Színház vendégjátékaként láthatták.) Eleven éjszaka című alkotását – amely 2013-ban elnyerte a New York-i színikritikusok díját a Legjobb Dráma kategóriában – a Szkéné Színház és a Nézőművészeti Kft. mutatta be idén februárban Koltai M. Gábor rendezésében. McPherson írásait áthatja a gyöngéd líra és a kaján, fekete humor; pontos látleletet ad a partvonalon rekedtekről, a kiszolgáltatottságról, amit ugyanakkor áthat a mindennapok költészete, a szüntelen, suta próbálkozás egy jobb életre ‒ a megváltás, de legalábbis a megbékélés lehetősége. Az Eleven éjszaka több horzsolt lelkű, szeretetre vágyó férfi és a köztük menedéket találó Aimee története, aki akaratlanul is megbolygatja a férfiak napról napra működtetett, de mégiscsak megszokott együttélését. Ezen az éjszakán a szobában évek óta felhalmozódott káoszra rákerül a lelkek, indulatok, elrontott életek, vágyak, remények káosza. De ez a magába szippantó éjszaka mégis: az élet. A budapesti vendégjátékban Fodor Tamást és Mucsi Zoltánt is láthatjuk.

Színházunknak nemcsak a kortárs magyar drámák bemutatása terén vannak kiemelkedő eredményei, hanem a nemzeti identitás megőrzésében is. A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében indítottuk el ,,Határtalan város – Határtalan színház” elnevezéssel azt a programsorozatot, amelynek keretében a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház nagyszerű előadásait is rendszeresen vendégjátékra hívjuk. Ezúttal Móricz Zsigmond legsikeresebb színpadi művét, a Nem élhetek muzsikaszó nélkült mutatják be Katkó Ferenc rendezésében. Egy letűnt világot idéz a duhajkodó, ifjú dzsentri és feleségének története, de van benne valami múlhatatlanul eleven, aminek ma is lehetetlen ellenállni. Az előadás zenéjét a kárpátaljai születésű Pál István Szalonna Útravaló című albumának anyaga szolgáltatja. A koreográfiák ugyancsak autentikus néptáncra épülnek.

A bérlet ára: 11.500 Ft

Érdeklődni: 30/336-1560


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!