Bérletajánlónk a 2018/2019-es évadra

Minőség és műfaji változatosság – ennek jegyében állítottuk össze a 2018/2019-es évadra Örkény- és Déry-bérletünk műsorát. Továbbra is a kortárs magyar művek alkotják repertoárunk fő vonulatát, melyben az értékközpontúság az elsődleges szempont, s az, hogy a darabok által bepillantsunk az emberi kapcsolatok ezernyi titkába, a lélek útvesztőibe, és különleges vagy mindennapi sorsok tükrén át jobban megismerjük önmagunkat is.

Saját bemutatónk nyitja a bérletes előadások sorát: 2018 őszén állítja színpadra a Pécsi Harmadik Színház igazgatója, Vincze János Jászai-díjas rendező Schwajda György keserű komédiáját, A szent családot. (Ezt az elmúlt szezonban szerettük volna műsorra tűzni, de teátrumunk súlyos agyagi helyzete miatt nem kerülhetett rá sor.) E nagyszerű dráma főszerepében tér vissza színházunkba minden idők egyik legkedveltebb pécsi színésznője, a Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész, Vári Éva, akinek rangos díjakkal elismert alakításai máig élénken élnek közönségünk emlékezetében. Füst Milán, Örkény István és Spiró György sokrétű figuráit formálta meg elementáris erővel a Boldogtalanok Húbernéjától a Tóték Mariskáján és a Macskajáték Orbánnéján át a Kvartett Feleség szerepéig. Most szeretetre éhes, esendő öregasszonyt kelt életre, partnerei Füsti Molnár Éva, Bacskó Tünde, Tamás Éva, László Csaba, Bánky Gábor, Németh János, Götz Attila és Tatai Gergő lesznek.

November végére tervezett bemutatónk mellett két magyar regényadaptáció is gazdagítja bérletes előadásaink kínálatát, méghozzá irodalmunk legjelesebb írónői közül két kiváló szerző: Jókai Anna és Szabó Magda révén. A Fejünk felől a tetőt Jókai Anna első, 1968-ban megjelent, 4447 című regényéből készült, ezt a Jászai-díjas Kőváry Katalin rendezésében, Ivancsics Ilona és Színtársai hozzák színházunkba. Szabó Magda: Az ajtó című regényéből a Spirit Színházban született remek előadás Hegyi Barbara és Nagyváradi Erzsébet főszereplésével, Czeizel Gábor rendezésében. A Szabó István által filmre is vitt, megrendítő történet két karakteres asszony különös kapcsolatát meséli el.

Persze, komoly dolgokról a humor görbe tükrén keresztül is beszélhet egy mű. Erre ad példát a Pannon Várszínház vadonatúj produkciója, a Csinibaba című zenés játék, amely Tímár Péter 1997-es kultuszfilmje alapján készül, s a színpadi adaptációt az egyik forgatókönyvíró, Márton Gyula jegyzi. Vándorfi László rendezésében, a népes veszprémi társulat közreműködésével fergeteges előadásra számíthatunk!

Nem múlhat el évad határon túli teátrum vendégjátéka nélkül. Határtalan város – Határtalan színház sorozatunkban ezúttal a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház fogadta el meghívásunkat. A 70-80-as évek népszerű olasz slágereivel megszólaló Goldoni-vígjáték, a Chioggiai csetepaté Sardar Tagirovsky rendezésében, idén júniusban a Magyar Színházak XXX. Kisvárdai Fesztiválján megkapta a Legjobb társulat díját, Erdei Gábor pedig a Legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerésben részesült. (A Kritikusok díjának idei versenyében is érdekelt e kiváló produkció a Legjobb zenés előadás és Korodi Janka révén a Legígéretesebb pályakezdő kategóriában.) A komédia 18. századi nagymesterének műve 21. századi történetként pereg le a szemünk előtt, látványos zenés-táncos produkcióként, melyről a kritikusok egyöntetűen szuperlatívuszokban beszélnek, igazi örömjátékként méltatva a sepsiszentgyörgyiek előadását.