Beregszászi Három nővér

Nemzetközileg is elismert, többszörösen díjnyertes beregszászi produkciót, Csehov Három nővérét várjuk a Pécsi Harmadik Színházba Vidnyánszky Attila rendezésében november elején. A Kossuth-díjas alkotó költői-látomásos színházának emblematikus előadását közönségünk három alkalommal láthatja: 3-án 19.00 (Örkény-bérlet) és 4-én 15.00, illetve 19.00 órakor (az estit a Déry-bérletben).

Csehov legrejtelmesebbnek tartott drámájában az idő is főszerepet játszik. A történet lassú folyamként hömpölyög, mégis feszült a maga sorsszerűségében, hiszen a szereplők egyszerre mindhárom időben léteznek: saját gyermekkoruk aktív újraélőiként, a jelen tükröződéseiként és a jövő reménykedő várományosaiként. Ez a világ egyszerre archaikus és nagyon is valóságos, szürreális, fantasztikus és súlyosan realista. Kiégett lelkek lobognak egymás mellett, felizzanak, ellobbannak – írja az előadás egyik méltatója.

   

Vidnyánszky Attila értelmezésében „a Három nővér elsősorban az elmúló és elmúlni mégsem tudó gyermekkor drámája. A Prozorov-ház lakói és vendégei saját testükben, akár valami elő börtönben viselik emlékezetüket, miközben egykoron megélt sorsuk irányítja mozdulataikat. E múltra utaló jelek ugyanakkor visszafordítják az idő folyását, s a jelen cselekménye a már megélt történések kiszolgálójává válik. Erre utal az a tény is, hogy az előadás a harmadik felvonással, a tűzvésszel kezdődik” – vélekedik az előadás egyik kritikusa. A beregszásziak Három nővérének legégetőbb, legfájóbb kérdése: mi lesz velünk?, mi lesz az életünkkel?

– A Három nővérben egyszerre használom egy széles, kiterített tér egészét, amelyben minden szereplő szinte végig jelen van – mondja Vidnyánszky Attila. – Bárhonnan nézzük a történetet, bármelyik szemszögből figyeljük is az eseményeket, a néző mindig a saját perspektíváját kapja, és eldöntheti, hogy mikor mit figyel, melyik szereplő sorsát követi. Ehhez a színpadon minden ponton hiteles színészi jelenlét szükséges. Ez nagyon izgalmas játék. A néző legnagyobb szabadsága abban van, ahol a Három nővérben egy létezés, egy állapot, egy hangulat jelenik meg a színpadon a történet helyett.

A produkció 2006-ban a lengyelországi Kalisz nemzetközi színházi fesztiválján szerepelt, és Vass Magdolna a legjobb női, Trill Zsolt a legjobb férfi alakítás díját kapta, Szűcs Nelli különdíjban részesült. Vidnyánszky Attila 2009-ben a Szarvassá változott fiú, a Halotti pompa, valamint a Három nővér című drámák megrendezéséért kapta meg Moszkvában a színházi nyelv megújítóinak járó rangos elismerést, a Mejerhold-díjat.

Szereplők:

Prozorov, Andrej Szergejevics KRISTÁN ATTILA
Natalja Ivanovna SZŰCS NELLI
Olga KACSUR ANDREA
Mása OROSZ IBOLYA / GÁL NATÁLIA
Irina VASS MAGDOLNA
Kuligin, Fjodor Iljics KACSUR ANDRÁS
Versinyin, Alekszandr Ignatyevics TÓTH LÁSZLÓ
Tuzenbach, Nyikolaj Lvovics IVASKOVICS VIKTOR
Szoljonij, Vaszily Vasziljevics TRILL ZSOLT
Csebutikin, Ivan Romanovics VARGA JÓZSEF
Fedotyik, Alekszej Petrovics RÁCZ JÓZSEF
Rode, Vlagyimir Karlovics SZABÓ IMRE
Ferapont SŐTÉR ISTVÁN
Dunyása OROSZ MELINDA
Színészek RES ILDIKÓ, FERENCI ATTILA

Díszlet: Olekszandr Bilozub

Jelmez: V. Csolti Klára

Rendezte: Vidnyánszky Attila


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!