Bányavirág hatvanadszor, utoljára

Öt évad, hatvan előadás, több ezer néző, sikeres tájelőadás-sorozat – Bányavirág-bemutatónk történetét szikár címszavakban akár így is összefoglalhatnánk, ha egy nagyszerű produkció nem jelentene ennél sokkal, de sokkal többet: emlékezetes alakításokat, maradandó pillanatokat, katartikus estéket. 2018. március 6-án, a 60. előadással búcsúzunk a produkciótól, melyben László Csaba, Bánky Gábor, Tamás Éva, Bacskó Tünde és Németh János nyújt emlékezetes alakítást, Vincze János rendezésében.

2013. december 10-én mutattuk be Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának első darabját, a Bányavirág című színművet. Írója komédiának nevezi e fekete humorú alkotást, amely nem a nosztalgikus-idilli Erdély-képet erősíti, hanem fájdalmasan groteszk humorral és erős öniróniával tárja elénk a székely kapuk mögötti világot. Főszereplője, Vajda Iván és az őt megformáló László Csaba hasonló habitusú ember, ám ez nem feltétlenül könnyítette meg a színész dolgát, aki így vall erről:

– Azért jó a bőrébe bújni egy ilyen ,,pofán vágó” szerepnek, mert a feszültséget, amit én, László Csaba magamban hordozok nap mint nap, Iván megformálásán keresztül kiélem, kiadom magamból. Egy ilyen előadás után nincs kedvem hőzöngeni semmin. Minden szerep megérdemli és megköveteli ugyanazt a törődést, felkészülést, pontosságot. Másért szeretem a Piszkavasban Patót, a Kulcskeresőkben Fórist, a Komámasszony, hol a stukker?-ben az alvilági Cukit, a Klamm háborúja című monodrámában Klamm tanár urat, és másért Vajda Ivánt a Bányavirágban. Ez azért áll különösen közel a szívemhez, mert az első igazi főszerepem a pályán és a Pécsi Harmadik Színházban. Szerencsés csillagzat alatt született az előadás Vincze János rendezésében.

 

– A 60. előadás egyben az utolsó is lesz.

– Minden jónak vége szakad egyszer, de olyan ez, mint egy nagy szerelem: el is kell tudni engedni. Talán ezért is érzem úgy, hogy minden egyes alkalom, amikor színpadon vagyok: igazi ünnep.

   (Fotók: Tóth László)

A kritikusok egybehangzó véleménye szerint a mi Bányavirág-előadásunk a legszenvedélyesebb az eddigi bemutatók közül. Megláthatják ezt azok, akik eljönnek március 6-án, az utolsó alkalomra.