Az élet tiszta pánik!

A váratlan helyzetek, izgalmas fordulatok éltető elemei a színpadi feszültség fokozásának, annak a varázslatnak, amelyért a közönség estéről estére megtölti a nézőteret. Ám a színpadon kívüli váratlanságok kellemetlenek, sőt, sokszor bosszantó következményekkel járnak. Az utóbbi hónapokban bőven kijutott nekünk az efféle nehézségekből, s amit a legjobban sajnálunk: nézőink számára is okoztunk ezzel nem kevés bonyodalmat.

Februárban az influenzajárvány szólt bele műsortervünkbe, amikor a varázslatos felvidéki mesemondó-énekest, Écsi Gyöngyit elnémították a makacs vírusok; aztán amikor márciusban újra elindult hozzánk Szlovákiából, az autója mondta föl a szolgálatot út közben, így akkor is hiába vártuk legújabb meséjével, Az elveszett báránnyal.

Nem sejtettük, hogy ez még csak a kezdet!

Áprilisban a legtöbb hírünk így kezdődött: ,,Figyelem, műsorváltozás!” Zsinórban voltunk kénytelenek lemondani a meghirdetett, telt házas produkcióinkat, ugyanis ifjú színészünk, Tatai Gergő váratlanul kórházba került. Elmaradt a Piszkavas előadás és a Cirkusz című kísérleti színházi est is, mely épp Gergő sokoldalúságát mutatta volna meg az érdeklődőknek egy különleges formáció, a Blablabaal bemutatkozása révén. S noha április végén már nagyon készült visszatérni a színpadra, egy életmentő műtét után ez nem olyan könnyű! Így orvosai tanácsára még mindig nem bújhatott Előttem az élet előadásunk főszereplőjének bőrébe. Legkorábban május 10-én teheti ezt meg. Addig pihennie, gyógyulnia kell.

Sajnos az elmúlt időszakban színházunk anyagi téren is ,,gyengélkedett”, és a súlyos pénzhiány miatt le kellett mondanunk erre az évadra tervezett saját bemutatónkról, Schwajda György: A szent család című színművének színpadra állításáról. Tudjuk, milyen sokan várták, várják tőlünk ezt a produkciót, mi is nagyon készülünk már rá, s a következő évad elején, 2018 őszén meg is valósítjuk Vincze János rendezésében. A szereposztásról annyit elárulhatunk, hogy legnagyobb örömünkre, sok év után újra színpadra lép nálunk minden idők egyik legkedveltebb pécsi színésznője, a Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész: Vári Éva! Rangos díjakkal elismert, nagyszerű alakításai fűződnek színházunkhoz, melyek élénken élnek nézőink emlékezetében a Boldogtalanok Húbernéjától a Tóték Mariskáján és a Macskajáték Orbánnéján át a Kvartett Feleség szerepéig.

Az elmaradt bemutató miatt bérletünk programjában is műsorváltoztatásra kényszerülünk. A Schwajda-komédia helyett egy nagyszabású vendégprodukciót láthat közönségünk május 2-án és 3-án: a Pannon Várszínház legújabb előadását, a Dosztojevszkij-regény alapján készült Bűn és bűnhődést Vándorfi László rendezésében, Krámer György koreográfiájával. A veszprémi társulat korábbi előadásai (Equus, Egy darabot a szívemből, A bunkerrajzoló) nagy sikert arattak nézőink körében, ez bizonyára most sem lesz másként.

,,Az élet tiszta pánik, és az isten kezében van a radírgumi” – mondja Tatai Gergő Momóként az Előttem az életben. Megpróbáltatásokkal teli, nehéz időszak áll mögöttünk, hisz azért is küzdenünk kellett, hogy egyáltalán megmaradhassunk. Küzdöttünk, és sikerült! Reméljük, a pánikon túllendülhetünk végre, s májusban minden visszazökken nálunk a régi kerékvágásba, hogy döccenők nélkül juthassunk el immár az évad végéig, s biztonságban tervezhessük 2018/2019-es szezonunk programját.

Köszönjük közönségünk kitartó türelmét, figyelmét és megértését!