60-70: jubiláló előadásaink

Több produkciónk is jubilált az elmúlt évadban, közülük a legnagyobb szériát a 60. alkalommal játszott Piszkavas és 70.-szer műsorra tűzött Bányavirág érte el.

A többszörösen díjnyertes Piszkavas előadást 2015-ös premierje óta kíséri kiemelt szakmai és közönségérdeklődés. A kortárs ír szerző, Martin McDonagh műve komikum és tragikum, könnyed játék és véres valóság mesteri ötvözete, melyet Vincze János rendezésében és Parti Nagy Lajos remekbeszabott, bravúros nyelvhasználatú magyarításában játszunk nagy sikerrel. A produkció a 2016-os Pécsi Országos Színházi Találkozón megkapta a Közönségdíjat, Füsti Molnár Éva színművész pedig a Magyar Művészeti Akadémia Alkotói díjában részesült. Méltó partnere a játékban Bacskó Tünde, akinek megrendítő alakításáról ugyancsak a legnagyobb elismerés hangján szólnak a méltatások. László Csabával és Tatai Gergővel együtt immár több mint hatvanszor élték újra a zord ír hegyek közt játszódó történetet.

Piszkavas

A jelenleg repertoáron lévő produkciók közül legrégebb óta Székely Csaba komédiáját, a Bányavirágot láthatja közönségünk. A marosvásárhelyi születésű író trilógiájának első darabja fájdalmasan groteszk humorral és erős öniróniával tárja elénk a székely kapuk mögötti világot. A Vincze János rendezésében bemutatott produkció főszerepét László Csaba játssza, akinek ez az alakítás hozta meg az országos ismertséget. A kritikusok egybehangzó véleménye szerint a Pécsi Harmadik Színház Bányavirág-előadása a kortárs mű eddigi legszenvedélyesebb színpadi megvalósítása, melynek további szerepeiben a Jászai-díjas Bánky Gábor, Tamás Éva, Németh János és Bacskó Tünde látható. Túl a 70. előadáson, terveink szerint továbbra is műsorunkon marad.

Bányavirág

Fotók: Tóth László


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!