Évadajánló

Megközelíthetjük a komikum felől, láthatjuk az önirónia vagy épp a groteszk görbe tükrén keresztül, a jelen tapasztalataiból, de akár a történelem távolából szemlélve is az emberi kapcsolatokat, mégis, minduntalan ugyanarról szól a mese: rólunk, az esendő, sokszor reménytelen helyzetben vergődő, ám szeretni vágyó, figyelmet kolduló emberről. 2017/2018-as évadunk előadásaiból is így ismerhetünk magunkra. Kínálatunkban kortárs dráma és zenés játék, hazai és határon túli vendégprodukció egyaránt helyet kap.

 

2018 tavaszán mutatjuk be Schwajda György: A SZENT CSALÁD című komédiáját igazgatónk, a Jászai-díjas Vincze János rendezésében. Schwajda az a drámaíró, aki leginkább megfogadta Örkény István tanácsát, hogy az abszurdot nem kiagyalni kell, hanem föllelni az életben. Ábrázolásmódjának alapja, hogy minden, amit leír, alapjában véve valóságos, ám azt az abszurditásig fokozza. A főszereplő Anya életkörülményei és manipulációi is olyan kisszerűek, hogy minden erőfeszítése komikumba fullad. Ettől válik a darab olyan abszurd komédiává, amelynek a mélyéről egy ember tragédiája sejlik föl.

Ugyancsak Vincze János rendezésében, Füsti Molnár Éva Jászai-díjas színművész főszereplésével tervezzük Visky András: JÚLIA – párbeszéd a szerelemről című darabjának műsorra tűzését is.

 

 Az utóbbi évek egyik legjelentősebb színházi eseményeként emlegetett, határon túli előadást, a Bartis Attila által írt és színpadra állított RENDEZÉS című produkciót a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata hozza el nézőinknek. Arról szól, hogy a kimondhatatlan dolgok teszik tönkre az életünket: a főhős mindenki helyett kimondja azokat a titkokat, melyeket nem lenne szabad… A kritika lebilincselően izgalmas előadásként méltatja, mely tobzódik a nagyszerű fordulatokban, pergő jelenetekben, a látszólag egyszerű, de roppant súlyos és egy sokat tapasztalt ember bölcsességét tükröző párbeszédekben. Határtalan város – Határtalan színház elnevezésű programsorozatunkban eddig 12 társulat 36 produkciójából közel másfél száz előadást tartottunk; a marosvásárhelyi teátrum most első ízben mutatkozik be nálunk. A Rendezés című előadást Örkény-bérleteseink 2017. november 6-án 19 órakor, Déry-bérleteseink 2017. november 7-én 19 órakor láthatják.

 

 Nem lenne teljes az évadunk a  veszprémi Pannon Várszínház vendégjátéka nélkül. Zenés produkcióik közül most egy igazán különleges játékkal érkeznek hozzánk. A Vad Fruttik zenekar frontemberéről, Likó Marcellről megjelent könyv nyomán született A BUNKERRAJZOLÓ című előadás, mely arra keresi a választ, hogy van-e kiút egy pszichésen beteg családból, reménytelen társadalmi helyzetből a drog, az alkohol, a nihil poklain túl? Géczi János és Likó Marcell írta a Vad Fruttik zenekar dalaival megszólaló előadást, mely a főhős életén keresztül a rendszerváltás utáni nemzedékek traumájára világít rá. A Vándorfi László által rendezett produkcióban az egész veszprémi társulat fellép. A Bunkerrajzoló című előadást Örkény-bérleteseink 2017. november 20-án 19 órakor, Déry-bérleteseink 2017. november 21-én 19 órakor láthatják.

 

 A Mucsi Zoltán és Scherer Péter nevével fémjelzett, sajátos világlátású és humorú előadások közül az EZTRÁD című ,,zenés alternatív társadalomkritika” teszi próbára az új évadban nézőink nevetőizmait. Az abszurd humor két ,,nagyágyúja” mellett Parti Nóra, Katona László, Molnár Gusztáv és Kovács Krisztián irányítja majd az aktív játékot e prózai betétekkel átszőtt zenés színházi kísérletben, amely sok humorral, zenével és talán annál is több felkiáltó- és kérdőjellel szembesít minket a mai magyar valósággal. Ránk zúdul a fricska, az ironikus poénáradat, a groteszk társadalomkritika. A Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház közös produkciója 2016-ban elnyerte a Vidor Fesztivál különdíját.

 

  Szűcs Nellit még a beregszászi teátrum vezető színészeként, sok kitűnő előadásban ismerte meg nálunk a publikum az elmúlt évtizedben, de a Jászai-díjas, érdemes művész immár a budapesti Nemzeti Színház tagjaként is sikert aratott nálunk. Most egyszemélyes produkcióval érkezik hozzánk, mellyel a XX. század egyik legnagyobb magyar színésznőjének, FEDÁK SÁRInak állít emléket. A primadonnának, akiért rajongtak Pesttől New Yorkig, akit méltán ünnepeltek, majd méltatlanul félreállítottak, aki megjárta a csúcsokat és a poklot egyaránt. Az est anyagát az ő emlékirataiból, leveleiből és folyóiratok írásaiból állította össze a színésznő és Dávid Zsuzsa rendező. Külön érdekessége e remek produkciónak, hogy Szűcs Nelli is Beregszász szülötte, gyökerei őt is ehhez a városhoz kötik, akárcsak nagy elődjét.

 

Sikeres produkcióink közül továbbra is repertoáron marad Székely Csaba komédiája, az 50. előadásán túl lévő Bányavirág; a hasonló szériát megért Ibusár-megállóhely című zenés huszerett Parti Nagy Lajos szövegével és Darvas Ferenc dalaival; Örkény István klasszikusa, a Kulcskeresők, Görgey Gábor korai abszurdja, a Komámasszony, hol a stukker?, továbbá a 2016-os POSZT-on két díjat nyert Piszkavas előadás, és az elmúlt évad legfrissebb bemutatója, Émile Ajar: Előttem az élet című regényének színpadi adaptációja. Az idén 70 esztendős humorista, Nagy Bandó András Mondj igazat és valódit! című új szerzői estjével jelentkezik; a negyed százada alakult szegedi alternatív színházi csoport, a Perovics Zoltán vezette Metanoia Artopédia ismét figyelemfelkeltő produkcióval jelentkezik.

A gyermekeknek óvodás kortól a kisiskolás korosztályig kínálunk értékes előadásokat, köztük a Csibész Csabi című interaktív koncertmesét, melyet országszerte több helyütt is játszunk. A magával ragadó felvidéki énekes-mesemondó, Écsi Gyöngyi 2018 tavaszán legújabb, Az elveszett bárány című, somogyi népmesét feldolgozó interaktív zenés játékával örvendezteti meg a gyerekeket és a pedagógusokat, s igény szerint korábbi előadásait (Angyalbárányok, Az élet és a halál vize, A világ kenyere, Gyertek velünk Betlehembe!, Szőlőszem Kálmán, Teremtésmese) is elhozza újra. A kifejezetten középiskolásoknak szánt tantermi színházi programunk Kai Hensel: Klamm háborúja című monodrámájával ugyancsak folytatódik.

A zenés vígjátékok kedvelői a Moravetz Levente – Horváth Krisztián szerzőpáros produkcióinak (A világ teremtődése, Örömlányok végnapjai) és az Egy életem, két halálom című krimibohózatnak örülhetnek.

 

5 előadást (A szent család, Rendezés, A Bunkerrajzoló, EztRád, Fedák Sári) tartalmazó bérletünk ára: 11.000 Ft, amit nyugdíjasok és pedagógusok 9000 Ft-ért vásárolhatnak meg.

 

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!